Magyar edző veheti át a Stuttgart irányítását

Dárdai Pál berlini távozása után úgy néz ki, nem kell sokat várni, hogy újra magyar szakember irányítson egy Bundesliga csapatot.

A Stuttgarter Nachrichten értesülései szerint

a jelenleg Paris Saint-Germain másodedzőjeként dolgozó Lőw Zsolt lehet a nyártól a Bundesligában szereplő VfB Stuttgart vezetőedzője. A Stuttgart jelenleg osztályozós helyen van, tehát egyáltalán nem biztos még a bentmaradás, de ha összejön, akkor nyártól nagy eséllyel újra egy magyar edző irányíthat egy Bundesliga klubot.

A februárban kinevezett sportigazgató, Thomas Hitzlsperger gőzerővel keresi az új edzőt, a listája első helyén pedig Lőw Zsolt neve szerepel. A magyar szakember, aki jelenleg Thomas Tuchel segítője a PSG-nél, az ideiglenesen kinevezett u-19-es csapat edzőjétől Nico Willingtől veheti át a csapatot, függetlenül attól, hogy az bennmarad-e a Bundesligában vagy sem. A Stuttgart előnye három pont a már kieső helyen álló Nürnberggel szemben, a hátránya pedig hat pont a még bennmaradó helyen lévő Schalke mögött.

Lőw mellett felmerült Domenico Tedesco neve is,

aki legutóbb a Schalke csapatát irányította, ezen kívül szóba jött a Herthát sok-sok éven át másodedzőként szolgáló, Dárdai Pál mellet is dolgozó Rainer Widmayer és a Bayern szakmai stábjában dolgozó Hermann Gerland is. Az első számú kiszemelt azonban mindeddig a LASK Linz vezetőedzője, Oliver Glasner volt – amíg alá nem írt a Vfl Wolfsburghoz. Hitzlsperger mindenki számára világossá tette: hosszú távra keresnek edzőt, méghozzá olyat, aki meg tud felelni a klub magas elvárásainak.

A Bundesliga küzdelmei, így még nagyobb izgalmakat rejthetnek számunkra, hogy lehetőség nyílt egy fiatal magyar edző előtt, hogy egy patinás német klubot irányítson. A Stuttgart bentmaradására, vagy egyéb Bundesliga meccsekre is lehet fogadni, az ázsiai hendikep lényege itt olvasható.

A 39 éves magyar szakembernek komoly Bundesliga tapasztalata van

játékosként nyolc idényt töltött el a Cottbus, a Hoffenheim és a Mainz focistájaként. Azóta az edzői karrierjében is évről-évre szinteket lép, így már csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz vezetőedző egy topbajnokságban. Edző pályafutása során pedig a Liefering és az RB Salzburg után 2015 és 2018 között az RB Leipzignél dolgozott Ralf Rangnick segítőjeként. Ezután került Párizsba, ahol Tuchel másodedzőjeként a legnagyobb sztárokkal dolgozik jelenleg. A francia bajnok azonban idén sem tudott szintet lépni a Bajnokok Ligájában, így kérdéses lehet az edzői stáb helyzete.
A magyar edző mentorként tekint Ralf Ragninckra, és büszkén vallja, hogy amit a szakmáról tud, azt nagyrészt a korábban a Stuttgartban játékosként, majd utánpótlásedzőként, később pedig az első csapat edzőjeként is megforduló Rangnicktól tanulta. Rangnick vitte 2006-ban Lőwöt az akkor még harmadosztályú Hoffenheimhez, amelyikkel együtt jutottak fel az élvonalba, később pedig dolgoztak együtt Salzburgban és Lipcsében is.

„Sokáig tartott, alapos döntést igyekeztem hozni. Megpróbáltam mindent mérlegelni, mit nyerhetek, mit veszíthetek. Kívülről látszódhat úgy, persze, hogy egy PSG méretű, múltú, patinájú klubnak nem lehet nemet mondani, hiszen vissza nem térő lehetőség az életben, de ez nem ilyen egyszerű. Hogy kivásároltak, és hogy edzőként lényegesen többet fizettek értem, mint játékosként, hízelgő és megtisztelő. Nem azért vásároltak ki az előző klubomtól, hogy mellékszereplő legyek, hogy oldalogjak a kerítés mellett, hanem mert hisznek a komoly munkámban, miáltal sikeresebbek lehetünk. Teljesíteni kell.”

– nyilatkozta Lőw a párizsi kinevezése után. Úgy tűnik egy év után még feljebb léphet, és ki tudja, hol a végállomás számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük