Magyar gazdaság: borúra ború?

Különös felhangja lehet, Zsidai Viktor közgazdász a magyar gazdaságról, a portfólió.hu-n pénteken, megjelent gondolatainak, éppen a csütörtöki erőltetetten napsugaras kormányinfó után, ahol két miniszter is igyekezett ostyába csomagolni a keserű valóságot.

A magyar gazdaság aktuális állapotáról és legnagyobb kihívásairól ír friss blogbejegyzésében Zsiday Viktor, a Citadella Származtatott Befektetési Alap befektetési szakembere. Meglátása szerint Magyarországon tankönyvszerű események sorozata bontakozott ki és az is jól látható, mi vár ránk. Szerinte elkerülhetetlen az adóemelés, és már csak az a kérdés, hogy kinek az adóját emeli meg a magyar kormány.

A befektetési szakember cikke elején röviden összefoglalja, hogy milyen csapdahelyzetbe került a magyar gazdaság és mi is ennek az oka. „Magyarországon nagyjából tankönyvszerűen az történik, ami egy túlstimulált gazdasággal szokott történni a ciklus végén. Az infláció felrobban, ami miatt a lakossági reáljövedelmek negatívak lesznek, emiatt a lakossági fogyasztás összeomlik, ami „váratlanul” nagy gazdasági lassulást okoz. Ráadásul ilyen esetekben – éppen a korábbi túlstimulálás miatt – a kormány

Pontokba szedve

  • Klasszikus eset a fenti sémában, hogy a recesszió miatt „váratlanul” alacsonyak az adóbevételek.
  • Az adóbevételek elmaradása további 1) adóemelést és/vagy 2) kiadáscsökkentést és/vagy 3) eladósodást tesz szükségessé.
  • Ez pedig vagy tovább csökkenti a növekedést (az első két esetben), vagy stabilitási kockázatokhoz vezet (a harmadikban).

Zsiday Viktor is úgy gondolja a friss adatok alapján, hogy mind a 2023-as, mind a 2024-es költségvetéssel kellene kezdeni valamit, és szerinte:

„megindíthatjuk a nagy kvízjátékot annak kapcsán, hogy egyrészt mennyi pénzt kellene valahogy összeszedni, másrészt, hogy kitől.”

(Olvassa el a teljes cikket a portfolió.hu-n!)

Ezt olvasta már?