Connect with us

Blogbazár

Magyar György: Novák Katalin családbarát államfő – vagy a NER hű katonája?

Megosztás

Az államfői kegyelem csak akkor hatályosul, ha azt az igazságügyi miniszter ellenjegyzi. A kör persze itt bezárul, mert ha az IM támogatólag terjeszti fel egy, állítólag a Fideszhez közelálló elítélt kérelmét, akkor a tárcavezető aligha fog keresztbe tenni a köztársasági elnöki határozatnak. A port mindenesetre Novák Katalinon verik el.

Magyar György: a jászberényi karateedző egyetlen elítélendő mozdulata miatt egzisztenciáját vesztheti, őt szabadságvesztésre is ítélhetik
Megosztás

Az egyéni kegyelmezés joga kizárólag az államfőé, amivel azonban csak hosszas procedúra után élhet. Amikor Novák Katalin egy pedofilt segítő embernek adta vissza közfelháborodást kiváltva a szabadságát, ahhoz számos szakértő közreműködésére volt szükség. A családbarát köztársasági elnököt a döntése során vajon megvezették, vagy maga bizonyította a saját alkalmatlanságát?

A napokban derült ki,

hogy Novák Katalin még tavaly adott kegyelmet – ismert, az erőszaktól sem visszariadó szélsőjobbosok mellett – a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. Az intézmény igazgatója 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, míg helyettesét kényszerítés miatt ítélték több mint három év börtönre. Ő azért került rács mögé, mert megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a fiúval, és ezért pénzt is ajánlott. A helyettes ráadásul a vádirat szerint mindvégig tisztában volt felettesének a gondozottakhoz fűződő „sajátos” viszonyával.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát, ám az eljárás ennél sokkal bonyolultabb.

Kegyelmi kérelmet – megfelelő indokolással – alapvetően a terhelt, a védő, a terhelt törvényes képviselője, valamint hozzátartozója nyújthat be. Kivételesen hivatalból a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően a még végre nem hajtott büntetés, illetve a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítésre a miniszter tehet javaslatot, amit az illetékes bírósághoz kell benyújtani.

A bíróság az ilyen kérelmeket – az esetleg szükséges egyéb iratok beszerzése után – hivatalból továbbítja az Igazságügyi Minisztériumnak, ahol a tárca szervezeti és működési szabályzata alapján a parlamenti államtitkár közvetlen irányítása alatt működik egy kegyelmi főosztály. Ennek a szervezeti egységnek a dolga a kegyelmi kérelmek előkészítése, beleértve azok megalapozottságának vizsgálatát is. Bármi legyen is azonban az apparátus véleménye, a kérelmet továbbítani kell az államfőnek.

Ott van egy újabb szűrő

A Sándor-palota alkotmányossági és jogi igazgatóságának ugyanis feladata előkészíteni a

„köztársasági elnök választás és népszavazás kitűzésével összefüggő, kinevezési, kegyelmi és méltányossági, állampolgársági, területszervezési és más határozatait”.

Nyilván olyan szakembereket foglalkoztatnak, akik kimagasló tudással rendelkeznek, és a hatáskörükbe tartozó ügyekben képesek helyesen mérlegelni.

A kegyelmi kérelmek tehát legalább két apparátus vizsgálódása után kerülhetnek az államfő elé. Ám mindez mit sem ér, hiszen a végső döntés Novák Katalin diszkrecionális joga, amit még indokolnia sem kell. Így minden magyarázat nélkül figyelmen kívül hagyhatja az esetleges ellenvéleményeket – már ha a konkrét ügyben bárkiben is felmerültek aggályok –, és dönthet saját belátása szerint.

Varga Zoltán: éljen és virágozzék a nagy magyar anya, a fülbevaló hordozó: Novák Katalin nagys’asszony!

montázs: V.K.

Csakhogy ezzel nincs vége a történetnek

Az államfői kegyelem csak akkor hatályosul, ha azt az igazságügyi miniszter ellenjegyzi.

A kör persze itt bezárul, mert ha az IM támogatólag terjeszti fel egy, állítólag a Fideszhez közelálló elítélt kérelmét, akkor a tárcavezető aligha fog keresztbe tenni a köztársasági elnöki határozatnak.

A port mindenesetre Novák Katalinon verik el, pedig a bicskei pedofil főnököt támogató helyettese szabadlábra bocsátásához az igazságügyi tárca vezetőjének aláírása kellett. A többi „apparatcsik” szerepéről már ne is beszéljünk.

Érdekes egyébként a kegyelmi kérelmek számának alakulása is, mert a számuk 2002 óta egyre fogy: 1150-ről 2023-ra 406-ig csökkent. Ezzel szemben tavaly az államfő csúcsot javított, mert a két-három százalékkal szemben a beadványok kilenc százalékának adott helyt. Ennyit hozott a kérelmezőknek – legyenek köztörvényes bűnözők, pedofilokkal szövetkező tanárok – a pápalátogatás?

A családbarát köztársasági elnököt a döntései során vajon megvezették, vagy maga bizonyította a saját alkalmatlanságát?

Vélhetően nem kell őt megvezetni, hiszen a NER hű katonájaként csak teszi a dolgát…

Forrás

Szerző