Magyari Béla halálhírére. Mindörökké Farkas Bertalannal együtt emlegetjük

Április 23-án, éppen a Bélák neve napján adta hírül az Index, hogy 68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként megkapta a kiképzést, hogy az űrbe utazhasson. A hír a kiváló repülőtiszt családjához közel álló forrásból érkezett.

Sok évvel ezelőtt

egy kedves kiállítást hoztak létre a budapesti Műszaki Egyetem diákjai. A kiállított tárgyak között emlékezetes darab volt egy dunsztos üveg, a felirat szerint az üvegben azzal a megkönnyebbült sóhajjal, amely 1980 májusában népünk lelkéből felszakadt, első űrhajósunk sikeres visszatérésének hírére.

A szemfüles diákok ugyancsak megszerezték és közszemlére tették azt a nagy követ is, amely ugyanabból az alkalomból a szívünkről leesett.

Azon az emlékezetes kiállításon

meglepő grafikonokat is megcsodálhattunk a magyar dicsőség nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó méreteiről. Különösen az egy főre jutó űrhajósok számát tekintve tartoztunk az élvonalba, hiszen tízmilliós népümkre két hős jutott. Farkas Bertalan jutott ki az űrbe,  és bátor, tapasztalt tiszttársa, Magyari Béla készen állt, hogy szükség esetén bármikor a helyére lépjen.

A nálunk sokkal kisebb népsűrűségű és lakosságszámú mongolokat persze nem tudtuk megközelíteni egy főre jutó űrhajósban, hiszen egy évvel a magyar űrutazás után már tőlük is fent járt Dzsugderdemidín Gurragcsá (a mongolok kiképzett tartaléka pedig  Maidarzhavyn Ganzorig volt).

Az űrhajósok világát

azonban nem a gyilkos vetélkedés, az irigykedés vagy egymás fúrása jellemzi, hanem inkább testvéries hangulat. Luxus lenne másképp viselkedni. Valamennyien olyan emberek, akik képesek és hajlandók olyan teljesítményekre az egész emberiség érdekében, amilyenre bolygónk lakói közül csak nagyon kevesen.

Magyari Béla szeretetre méltó ember volt, mindannyian tudtuk, hogy milyen teljesítményre volt képes, micsoda kemény tanuláson és kiképzésen ment keresztül. Szereplései nyomán, megérdemelten, általános szeretet övezte.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük