Major Veronika és Péni István is tokiói kvótát szerzett Indiában

Major Veronika döntős világcsúccsal megnyerte a női sportpisztolyosok versenyét vasárnap az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, s ezzel kvótát szerzett a tokiói olimpiára, csakúgy mint néhány órával korábban a puskás Péni István.

Női sportpisztolyban már szombaton megkezdődtek a küzdelmek

az alapverseny első felével, a 30 – úgynevezett – pontlövészettel, amiben a 21 éves magyar sportoló kiválóan teljesített és 293 körrel a második helyen várta a vasárnapi folytatást, amelyben a 30 gyors lövés következett. Major ebben a szakaszban fantasztikusan lőtt, mindössze két kilencest “vétett” (298 kör), így pedig 591 körös összteljesítménnyel megnyerte az alapot.

A másik két magyar, a 2015-ös Európa-bajnok Csonka Zsófia és a 2014-es világbajnoki bronzérmes Sike Renáta már szombaton “ellőtte magát”, s végül előbbi 579 körrel a 20., utóbbi pedig 573-mal a 37. helyen végzett.

A döntőben tiszta lappal indult mindenki.

A szabályok szerint a versenyzők gyors, ötös sorozatokat lőttek, s előbb négy széria, azaz 20 lövés után esett ki az utolsó helyen álló, majd minden újabb ötös sorozatot követen a leghátsó pozíciót elfoglaló pisztolyos. Ebben a versenyben nem a kísérletek abszolút értéke számított, hanem a 10,2 körösnél jobbak értek találatot, az annál rosszabbak pedig semmit.

A verseny éppen az első négy sorozatig volt igazán szoros, ezt követően Major Veronika 13 találattal ötös holtversenyben állt a második helyen. A folytatásban viszont a korábban futócéllövő fiatal tehetség szinte nem tudott hibázni, az ötödik és hatodik sorozatban hibátlan volt, majd a következő háromban egy-egy lövést vétett el, így végül – a záró körös öt ponttal – óriási, hétpontos előnnyel, 40 pontos új világcsúccsal diadalmaskodott.

A férfi puskásoknál összetettben

előzetesen mindhárom magyarnak volt esélye a döntőbe jutni és a két kvóta egyikét elnyerni, ennek megfelelően a szombati selejtezőből Péni, illetve a világbajnok Sidi Péter és a tavalyi ifjúsági olimpián aranyérmes Pekler Zalán is biztosan jutott a vasárnapi versenybe, ahol valamennyien jól teljesítettek.

Péni István, az UTE klasszisa a 120 lövéses alapversenyt 1178 körrel zárta, amivel a hetedik helyen került be a nyolcas fináléba, Sidi és Pekler viszont kevéssel lemaradt a döntőről: előbbi 1175 körrel a 11., utóbbi pedig 1174-gyel a 14. lett.

Az érmekért és a kvótákért mind a nyolc finalista a nulláról indult,

s előbb térdelő, majd fekvő testhelyzetből kellett 15-15 lövést leadniuk, aztán 10 álló sorozat után esett ki a két legrosszabb, később pedig minden kör után újabb egy-egy sportlövő. Az első szakaszt követően az eredményjelző kevés bizakodásra adott okot magyar szempontból, mivel Péni az utolsó helyet foglalta el, fekvőben azonban egészen kiemelkedően célzott, s az álló részt már az első helyen kezdte. A végjátékban Péni kvótája nem volt veszélyben, vetélytársai közül ugyanis csak az Szergej Kaminszkijjal volt nagy versenyben, aki ráadásul már a tavalyi világbajnokságon kvótát szerzett. Így pedig már két lövéssel a vége előtt megvolt az első magyar tokiói hely, majd az utolsó sorozat után – 459,1 körös eredménnyel – Péni vk-aranyérme is, mindössze egy tizedes különbséggel.

Major és Péni bravúrjával négyre nőtt a tokiói magyar résztvevők száma, korábban ugyanis két vitorlázó, Berecz Zsombor és Érdi Mária szerzett kvótát.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük