Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, csütörtökön évértékelő beszédet mondott, áttekintette a megválasztása óta eltelt időszak munkáját. Szóba kerültek az igen erős fideszes ellenszélben végzett tevékenysége eredményei, hiányosságai is. Hódmezővásárhely esetében az is természetes, hogy a városvezető szót ejtett Lázár Jánosról is a mondandójában.

Márki-Zay fontosnak tartja,

hogy 2019-es év fontos, hogy értékeljék a 2018-as esztendőt és szót ejtsenek az idei év kihívásairól, terveiről is.

“Fontos ez azért is, mert nagyon komoly eredményeinkről az ellenséges propagandahadjárat közepette még sokszor mi magunk is hallgatunk, elfelejtkezünk, sokan a saját szemük helyett Göbl Vilmosnak / szerk.: Göbl Lázár János sajtósa, 2006 és 2014 között az önkormányzat sajtósa is volt/ hisznek – pedig Hódmezővásárhely működik és fejlődik tovább, miközben nekikezdtünk a korrupció és megfélemlítés felszámolásának.”

A polgármester számára komoly kihívást jelentett,

hogy a választások és Lázár János miniszteri leváltása között közel 30, többnyire vezető beosztású munkatárs mondott fel és távozott a Hivatalból, szabadságmegváltásuk 50 milliós terhet rótt a költségvetésre:

“A nehézségeken a város mellett kitartó 100 munkatársunk és a hozzánk csatlakozó kiváló szakemberek munkájával sikerült úrrá lennünk. Dolgozóink béremelést és év végi juttatást kaptak (a vezetők korábbi évekre jellemző nagyösszegű jutalmazása viszont elmaradt), és elkezdtük a felhalmozott szabadságokat kiadni. A régóta megoldatlan ügyekre és jogi tanácsadásra Panaszirodát állítottunk fel. “

Márki-Zay kitért arra, hogy az előző városvezetéstől jelentős tartozásokat örökölt,

ebből a városban számos látványos beruházást és útfelújítást finanszírozhattak volna:

“A Fidesz egy évvel ezelőtti kampányában és hivatalos nyilatkozataiban még a tartozások tényét is letagadta, hogy azután a régi adósságokat azonnal, ügyvédi úton hajtsák be az új városvezetésen. Elődeink eladósították a várost a pazarló működés és a látványberuházások érdekében, amit most nekünk kell visszafizetni. “

A polgármester többek között megemlítette, a 2006-ban alapított babakötvényekre az önkormányzat az akkori vezetők nyilatkozataival szemben éveken át semennyit nem utalt, a hiány jelenleg 600 millióra tehető. De jelentős terhet jelentett az új vezetésnek a városnak az előző években átutalt, de jelentős részben más célra fordított 1,6 Mrd forint forrás,a Modern Városok Program keretében, A számokat nézve, egy súlyosan eladósodott várost hagyott hátra az előző fideszes vezetés. Az eredmények között sorolta fel a polgármester, hogy ennek ellenére működőképes maradt az önkormányzat:

“Tsztességes és felelős gazdálkodással annak ellenére is sikerült elkerülni a fizetésképtelenséget, hogy a megörökölt költségvetésben szereplő bevételek harmada, 8 milliárd forint nem érkezett be (2017-ben ez a hiány 10 milliárd volt), a város adósságait pedig csökkentettük.” Itt említette meg, hogy a sokszor tartalom nélküli megbízási szerződések felmondásával évi 15 milliót takarítottak meg (tiltott pártfinanszírozás miatt feljelentést is tettek).

Fenntartották a közmunkások és rászorulók támogatását,

leállították az önkormányzati bérlakások eladását, megszüntették annak a lehetőségét, hogy a bérlő feje fölül adhassák el a lakását:

“Objektív szabályokat vezettünk be a bérlakások kiadásában – csak a közösségi együttélés szabályait betartó, számláikat és a bérleti díjat fizető, gyermekeik taníttatásáról gondoskodó lakók kaphatnak önkormányzati lakást. “

Óriási eredménynek tartja – joggal – egy év alatt felszabadult a város.

Új közösségek alakultak, megszűnt a különbségtétel a különböző egyházközösségek, sportegyesületek, polgárőrök, olvasókörök és nyugdíjasklubok között, a város minden közösségi szerveződést egyaránt támogat. 2018-ban három civil egyesület is alakult, több jótékonysági gyűjtés volt mint bármikor előtte, önkéntes tevékenységekhez és meghurcoltak melletti kiálláshoz több százan csatlakoztak:

“Több rendezvényen is tettünk a cigányság hátrányos megkülönböztetése és az előítéletek ellen, felzárkóztatási programot indítunk és külön roma felzárkóztatási referenst foglalkoztatunk. Egyeseket megbotránkoztat, hogy most bárki szabadon kifejtheti véleményét, számunkra viszont az a követendő példa, hogy az önkormányzatnál továbbra is dolgoznak fideszes aktivisták, kiállunk a politikai okból meghurcolt vásárhelyiekért, és elmondhatjuk, hogy mára Vásárhelyen a fideszeseknek is csak a Fidesztől kell félnie.”

Elismerik Lázár János akkori miniszter érdemeit a sikeres lobbizásban,

de fontos megjegyezni, hogy a pénzosztás idején az ellenzéki városok is nagy összegeket kaptak, 2018-ban viszont a fideszes városok sem nyertek további pénzeket.:

“Akkor pénzosztás volt mindenhol, most építkezés van mindenhol, meg kell valósítani a korábbi terveket, ami a tömeges kivándorlás és az áremelkedések miatt egyáltalán nem könnyű. 2018-ban a megvalósítás rendkívüli ütemben folyt, mindössze 2 sikertelen közbeszerzésünk volt (2017-ben három),”

Az elmúlt egy év eredményei között számos új létesítményt felsorolt. Mindez azt bizonyítja, hogy él és működik a város, annak ellenére, hogy a Fidesz mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse Márki-Zayt. A megválasztása óta eltelt időszakban bizonyította, hogy mutyik, kenőpénzek nélkül is ellehet kormányozni Vásárhelyt. A jövő még biztatóbb lehet, főleg akkor, ha az őszi önkormányzati választáson Márki-Zayt ismét megválasztják és mellette egy őt támogató testület jön létre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét