Még az idén 450 forintos euróra készül Magyarország - Városi Kurír

Sorting by

×

Még az idén 450 forintos euróra készül Magyarország

A magyar lakosság ismét rendkívül pesszimista a forint árfolyamával kapcsolatban. A Pulzus Kutató legfrissebb felmérése szerint a magyarok 43 százaléka várja azt, hogy az euró/forint árfolyam az idei év végére a 450-es szintet is átlépi most, hogy nemrég a 400-as lélektani határon átlépett a kurzus.

Hirdetés

További 22 százalék szerint ha nem is lesz meg a 450-es keresztárfolyam, de a mostani szintről tovább gyengül majd a forint

A lakosság csaknem negyede nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi szinten marad a magyar fizetőeszköz, és mindössze 11 százalék gondolja, hogy erősödni fog kisebb vagy nagyobb mértékben. 

Az elemzők általában kevésbé borúlátóak, mint az átlagemberek, Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője például alig két héttel ezelőtt még arról nyilatkozott, hogy a 400 forintos euróárfolyam olyan lélektani határ, amely fölötti szinttel a CIB tartósan nem számol. A bank szakértője szerint az Európai Unióval a helyreállítási alapból érkező pénzzel kapcsolatban ősszel meg fognak állapodni, ami pozitív hatással lesz a forintra és a gazdaságra is. Az MNB-nek is vannak olyan eszközei, amelyekkel a tartós leértékelődést meg tudja akadályozni. A CIB szerint 365-385 forint közötti euró/forint árfolyammal érdemes kalkulálni az év folyamán.

A magyarok pesszimisták a forinttal kapcsolatban

Ez korábban is így volt, a lakosság megérzései azonban a legutóbbi Pulzus felmérésben pontosabbnak bizonyultak. Tavaly decemberben a megkérdezettek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az idei első félévben töri majd át az euró-forint árfolyam a 400-as szintet, a legnagyobb arányban ezt várta a lakosság, és a prognózis bejött, hiszen az idén júniusban ez be is következett. A lakosság összesen 86 százaléka számított akkor arra, hogy legkésőbb 2022 végéig 400 forintos euróárfolyammal találkozik majd a piacokon. 

Bár a kormány és a jegybank halogatná, a lakosság nagyon várja már az euró bevezetését is egy korábbi felmérés szerint. Érdekes módon a férfiak viszont, hiába optimistábbak a forint jövőjét illetően, jobban szeretnének az uniós közös pénzzel fizetni, mint a nők. 

A fiatal többsége egyre erősebb eurót vár

A korosztályos bontás is hasonló maradt a tavaly decemberihez. A 39 év alattiak a legpesszimistábbak és a 60 év fölöttiek a legoptimistábbak a forint jövőjével kapcsolatban.

Teljes cikk a Napi.hu-n!

Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk az árstopokat! A benzin marad 480

Friss híreink

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.