Megengedett és nem bejelentéskötelezett az utcai árusítás

Új szabályok vonatkoznak a csomagküldő- és az üzleten kívüli kereskedelemre, valamint a közbeszerzésekre a koronavírus-járvány miatt a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint – írja az Index.

Veszélyhelyzet idején

a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján.

Ezt a tevékenységet az ott meghatározott feltétellel a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja. Veszélyhelyzet idején

A LAKOSSÁG ELLÁTÁSA CÉLJÁBÓL VÉGZETT CSOMAGKÜLDŐ KERESKEDELEM IS BEJELENTÉS ÉS NYILVÁNTARTÁSBA VÉTEL NÉLKÜL FOLYTATHATÓ.

Amit nem lehet…

Ugyanakkor a nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termékbemutatós utazás és rendezvény nem szervezhető. Veszélyhelyzet idején üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható. A rendelet értelmében

KIZÁRÓLAG NAPI FOGYASZTÁSI CIKKET ÉS VENDÉGLÁTÓ TEVÉKENYSÉG KERETÉBEN ÉRTÉKESÍTETT TERMÉKET LEHET ÍGY FORGALMAZNI.

Közbeszerzés….

A rendelet azt is tartalmazza, hogy veszélyhelyzettel összefüggésben felmerült, a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagja vagy az általa kijelölt személy által indokoltnak ítélt, nélkülözhetetlen kiadásokra kötelezettséget vállalni előzetes pénzügyi ellenjegyzés nélkül is lehet.

A pénzügyi ellenjegyzés a kötelezettségvállalás után, a kötelezettségvállalás felülvizsgálata eredményének függvényében, utólag is megtörténhet, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül. A rendelet értelmében ha a kötelezettségvállalás összege eléri a bruttó 100 millió forintot, a kötelezettségvállaló arról előzetesen köteles tájékoztatni az államháztartásért felelős minisztert.

Azt is tartalmazza a rendelet, hogy

AZ AJÁNLATKÉRŐ ELTÉRHET A KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYOKTÓL A KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ BESZERZÉSEKNÉL.

A koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzések szabályszerűségét az államháztartásért felelős miniszter utólag ellenőrzi. Európai uniós fejlesztési források felhasználásánál a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzési eljárás nem alkalmazható.

Epilógus:

Akik megélték a második világháború és az ’56-os forradalmat követő hónapokat, vagy akinek meséltek a szülei az üres kirakatokba, kapualjakba “kitelepülőkről”, akik az innen-onnan összeszedett “kincseiket” árulták, kínálták fel cserére a többieknek, azoknak furcsa déjà vu érzésük lehet, holott jól tudjuk, ez most valami egészen más, de a kép azért még beugrott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük