Mégiscsak működött a Magyarország kormánya által lenézett svéd-modell a járványkezelésben

A karanténmentes Svédországban a lakosságszámhoz mérten kevesebben haltak meg Covidban, mint az EU-ban vagy itthon, de többen, mint más skandináv országokban. A svédek ugyanakkor holisztikusan kezelik a kérdést:  a svéd-modell szerint a karantén hiánya gazdaságilag és társadalmilag megtérül. Az iskolák végig nyitva tartottak, a GDP kisebbet zuhant az uniós átlagnál. Egy helyi magyar, Gonda Zsuzsanna lapunknak azt mondta: korlátozások ott is vannak, de a szabad élet fennmaradt – írja a Privátbankár.

A svéd-modell

Enyhén szólva is megosztotta a világot az az alternatív modell, amelyet Svédország követett az elmúlt bő egy évben – Európában szinte egyedüli államként – a koronavírus elleni küzdelem jegyében. A svédek az emberek felelősség-vállalására alapozva nem vezettek be karantént, és így próbálták enyhíteni a társadalmi-gazdasági károkat – tehát a járvány és a járványkezelés összhatását figyelembe véve alakították ki stratégiájukat.

Külön utakon

A svéd utat a mainstream politika és média fejcsóválva fogadta, mivel az szembement az általános válságkezelési modellel, és ezáltal amúgy kényelmetlen kérdések sorával szembesítette a mainstream döntéshozókat. De igazuk volt-e a kétkedőknek? Mennyit változott a svéd modell 2020 tavasza óta? Sikeres vagy sikertelen a különutas válságkezelés, és milyen most az élet Svédországban? Ezekre a kérdésekre kereste a portál a választ a statisztikák és helyi kontakt segítségével.

 

svéd-modell

 

Van harmadik hullám

Mindig elmondják, hogy tarts távolságot, maradj otthon, ha beteg vagy, meg azt is, hogy nagy a nyomás az egészségügyön. De közel sem annyira drámai a helyzet, mint Magyarországon

– mondja Gonda Zsuzsanna magyar újságíró, aki kilenc éve Stockholm egyik külvárosában él családjával.

Ezt mutatják a számok is. A regisztrált koronavírus-fertőzések napi számát tekintve az első és második hullám nagyobb volt Svédországban, a harmadik hullám viszont Magyarországot sújtotta jobban:

svéd modell

A cikk az MFOR és Privátbankár fizetős oldalán olvasható teljes terjedelmében.

Különösen a járvány első szakasz alatt emlegette sokszor a magyar kormány-média az úgynevezett svéd-modellt, mint embergyilkos tévutat. Nem győzték hangsúlyozni annak minden hibáját és azt, hogy ez is egyik torz példája a liberális útnak, ami emberek életébe kerül.

Mint feljebb látjuk, elérkezett az igazságpillanat.

Magyar svédcsavar

svéd-modell

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük