Mennyit ér a nő, ha nem jár dolgozni?

Nagyon szerencsés az a nő, aki, ha éppen rákényszerül, vagy úgy dönt, hogy a szó széles körben elfogadott jelentése szerint nem dolgozik, akkor ezt nem vágják a fejéhez ismerősei, rokonai, vagy éppen a társa. Esetleg nem súgnak össze a háta mögött a lelkük mélyén nagyon is irigyek. Pedig – ha hiszik, ha nem – az ő életük sem láblógatásból áll.

A “házinőség” pro és kontra

Egy német kutatókból álló csoport szorongó háziasszonyok kérdésére kereste a választ, hogy tulajdon képen mennyit is ér a háziasszony munkája? Arra a meghökkentő eredményre jutottak, hogy körülbelül havi 750 ezer forintnyi eurót kellene fizetni mindazért, amit végeznek.

Mi mennyi?

A szokásosnak mondott házimunkán kívül – amilyen a főzés, mosás, takarítás – meg is kell azt szervezni; gyerekeit nevelni, iskolai feladataikat ellenőrizni, vendégeket fogadni, velük cseverészni, a rokoni kapcsolatokat tartani, családi ünnepekről gondoskodni, név-, születésnapokat, házassági évfordulókat megjegyezni, s erre készülni, tehát menedzseri, titkári, pedagógusi, takarítónői, szakács, esetleg fodrász, kozmetikus, varrónői munkálatokat ellátni.

Statisztikájuk kimutatta, hogy a “csak háziasszony” életéből:

  • takarításra 5 év,
  • bevásárlásra 4 év,
  • gyerekek kísérésére, s ügyeik intézésére 3 év,
  • őzésre 6 év,
  • evésre 3 év,
  • a “jaj nem találom” dolgok keresésére 1 év megy el!

A statisztika hibája, hogy ez “csupán” 22 esztendő! És a többi idő hová vész el vajon?

Mi a helyzet Magyarországon?

Egy hazai vizsgálat szerint a magyar nők 8 óra munka és az utazás mellett otthon még 4 órát dolgoznak a háztartásban, és ezt a kettős terhet a legtöbben természetesnek tartják. A legtöbb hazai családot még mindig a konzervatív szemlélet ural, a fiatal házaspárok azonban igyekeznek ebből kitörni.

A nagyvárosi fiatalok lazábbak a takarítást, főzést illetően. A menedzsertípusú, jól kereső nők egyre gyakrabban vesznek igénybe külső segítséget, házvezetőnőt, takarítónőt alkalmaznak. Kisvárosokban, vidéken a munka és a családi élet nehezebben összeegyeztethető, a gyermeknevelés jelentős része kizárólag a nőkre hárul.

Ebben a témában is igaz, hogy mielőtt még nagyon elirigyelnénk egy ismerősünk életét és felszakadna a szügyünkből, hogy

“bárcsak én élhetnék úgy…”,

gondoljuk végig, mit kívánunk, mert még beteljesül!

(forrás: bidista.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük