Mi keresnivalója van a tudomány világában a politikának?

Sok politikus keresett meg – mondta a kutatási pénzelosztó hivatal volt vezetője. Arra kérték, hogy nyerjen az ő pályázatuk, de Pálinkás József állítása szerint sosem tette meg, amire kérték. Végül júniusban leváltották, de úgy véli, nem ezért.

Interjút adott a Hír TV-nek Pálinkás József, aki 2014-ig az MTA elnöke volt, majd a kutatási pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, de nem töltötte ki 2019-ig tartó ciklusát, mert júniusban leváltották.

Kedden fogadták el a törvényt, amely elvette az MTA-tól a kutatási pénzek jó része fölötti diszponálást, és az Innovációs- és Technológiai Minisztérium hatáskörébe helyezte. De mi keresnivalója van a tudomány világában a politikának – tette fel a kérdést Kálmán Olga a műsorban, mire Pálinkás azt válaszolta, nála több politikus is járt, amikor a kutatási pénzek elosztásáért felelt. Három év alatt a miniszterelnökségtől nem kaptam egyetlen hivatalos megrendelést sem – mondta –, viszont

politikusok sokasága keresett meg különböző projektekkel, mondván, hogy szeretné, ha pályázata nyerne.

Milliárdos pénzekről volt szó, de egyszer sem tett úgy, ahogy a befolyásos emberek kérték – állította, mivel a kutatási pénzeket kizárólag szakmai alapokon bírálták el.

Pálinkás azt nem árulta el, hogy kikről van szó, de azt mondta:

több tucat politikus tett ilyet a négy év alatt. Majd megfenyegették, hogy bepanaszolják bizonyos kormánytagoknak.

Szerinte végül nem ez vezetett eltávolításához. A hivatalos indoklás szerint nem adtam elég pénzt a vállalati kutatásokra, folytatta, de

teljesen világos, hogy más irányvonalat képviseltünk Palkoviccsal, valójában ezért kellett mennem.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük