Csaknem 200 ország képviselői egész éjjel tanácskoztak Bonnban. A résztvevő csaknem kétszáz ország küldöttei megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a jelenlegi terveket az üvegházhatású gázok további csökkentésére.

Sikeres volt az ENSZ klímakonferenciája

– mondta a németországi Bonn városában megrendezett tanácskozás elnöke, az esemény zárónapján. Az eredetileg péntek estig tartó tanácskozás végül szombat hajnalban ért véget.

„Nagyon örülnünk kell annak, hogy sikeres volt a klímakonferencia. Elvégeztük a feladatunkat, haladni tudtunk a párizsi klímaegyezményben leírtak megvalósításában, illetve előkészítettük a jövő évi klímacsúcson elérni kívánt további fontos lépéseket.”

– mondta Frank Bainimarama, a konferencia elnöke.

2018-ban a lengyelországi Katovice lesz a helyszíne az ENSZ klímakonferenciájának, decemberben. A jövő évi csúcson véglegesítik a párizsi klímaegyezményben rögzített célok eléréséhez szükséges szabályokat, miután az ENSZ októberben kiadja jelentését arról, hogy tartható-e a vállalt maximális hőmérsékletnövekedés.

https://youtu.be/O1kq-YPay8g

Ezrek tüntettek Bonnban, az eddigieknél hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket követelve. A német nagyváros a nemzetközi klímakonferencia helyszíne, csaknem kétszáz ország küldöttei tanácskoznak.

Klímáról az USA nélkül

Nagy kihívás a résztvevőknek, hogy miként lehet tartani a 2015-ös párizsi megállapodás, eddigi legszigorúbb vállalásait úgy, hogy az Egyesült Államok nemrég kilépett az egyezményből. Az amerikai elnök, Donald Trump tagadja a globális felmelegedés tényét, és intézkedéseivel a fosszilis energialobbinak kedvez, miként azt a választási programjában is ígérte.

Bár az USA állami vezetők szintjén nem vesz részt a mostani bonni tárgyalásokon, vannak személyek, akik az Egyesült Államokból érkeztek a konferenciára. Az USA tagállamainak több kormányzója, hivatalos és közéleti személyisége, szakértője hangoztatja, hogy Trump intézkedései ellenére a maguk területén és hatáskörükben mindent megtesznek a klímavédelem érdekében.

Erről beszélt a bonni tanácskozások helyszínén Davenport polgármestere, Frank J. Klipsch is, aki hangsúlyozta, hogy sok amerikai vezető van az egyes államok szintjén, akik tudatában vannak, hogy fontos tenni a már elkezdett munkában a célokért.

St. Gabriel polgármestere, Lionel Jognson azt tette hozzá, hogy igyekeznek nyomást gyakorolni, hogy az USA részese maradjon a klímavédelmi erőfeszítéseknek.

Az amerikai elkötelezettségét hirdető pavilon tehát nem szövetségi stand, mégis látványosan demonstrálja, hogy számos amerikai támogatja tettekkel és anyagilag a globális felmelegedés elleni küzdelmet.

forrás: euronews

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét