Miért terjed a kórházakban gyorsan a Covid-fertőzés?

Az egyszerű hétköznapokban csak sejtettük, amit most a CNN egy kutatásra hivatkozva meg is erősít: a korházakban a természetesnél sokkal gyorsabban terjed a Covid-fertőzés. A televíziós csatorna a kutatásra hivatkozva az okokat is megjelöli.

Egy nem szükségszerű tragédia

A 66 éves gyógyszerész, Steven Johnson, akit korábban vastagbélrákkal kezeltek, azért ment a Blake Medical Centerbe 2020 decemberében, hogy megműtsék a csípőjét. Johnsonnak két nappal a kórházba kerülése előtt negatív lett a PCR-tesztje, ám a felvétele után 13 nappal már kimutatták nála a koronavírus-fertőzést. Ami megtámadta a tüdejét, állapota pedig gyorsan romlott. Johnson elutasította, hogy intubálják, nem sokkal később elhunyt. Felesége is teszteltette magát, de az ő eredménye negatív lett. Ami megerősítette a gyanút, hogy férje a kórházban kaphatta el a fertőzést: szobájában az egyszerű orvosi szájmaszkot viselő orvosok és ápolók gyakran váltották egymást. Lisa Kirkland, az kórház szóvivője a CNN-nek elmondta: „határozottan ösztönzik”, hogy dolgozóik felvegyék a COVID-19 elleni védőoltást, ám nem tették kötelezővé számukra.

A koronavírus kórházi terjedésének aránya az egyesült államokbeli betegek körében összességében alacsonyabb volt, mint más országokban, köztük az Egyesült Királyságban. A kórházakban ápolt, nem koronavírus-fertőzéssel felvett betegek mintegy 1,7 százalékánál diagnosztizálták a vírust bekerülésük után nem sokkal – derül ki a Medicare (az amerikai nemzeti egészségbiztosítási program) 2020. április 1. és szeptember 30. közötti időszakot felölelő elemzéséből.

A Covid-fertőzés egyre gyorsabban terjed a kórházakban

A Kaiser Health News (KHN) munkavédelmi nyilvántartások, orvosi szakirodalom és a kórházi személyzettel készített interjúk alapján levonta a következtetést, hogy az említett kórházban miért terjedhetett el a vírus. Az körvonalazódott, hogy a kórház vezetői nem igazán vették figyelembe, hogy a SARS-CoV-2 vírus levegőben terjed, és a köhögő betegek potenciális veszélyt jelentenek szobatársaikra és a kórházban dolgozókra. A kórházi személyzet tagjai pedig – ahogy azt egy akkoriban ott dolgozó nővér, Victoria Holland meg is erősítette – gyakran csak egyszerű orvosi maszkot kaptak a nagyobb védelmet nyújtó N95-ös (FFP2-es) maszkok helyett. Emellett a kórház nem vizsgált meg minden felvett beteget az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ iránymutatására hivatkozva, ami az ilyen vizsgálatokat a „létesítmény belátására bízza”. Az is rontott a helyzeten, hogy a kórház vezetősége gyakran elfelejtette közölni a dolgozókkal, amikor ki voltak téve a koronavírus-fertőzésnek. Az eset egyébként nem egyedi: a michigani Beaumont Kórházban például tavaly április 6. és október 20. között 139 dolgozónál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést.

A CNN több halálos kimenetelű, kórházi koronavírus-fertőzéses esetről is beszámolt. A 71 éves Linda Moore tesztje például azután lett pozitív, hogy 15 napot töltött egy gerincműtétet követően az arizonai Havasu Regional Medical Centerben, ahol abban az időben nem volt az átlagosnál magasabb a koronavírus kórházi terjedésének aránya. Moore-t átszállították egy másik intézménybe, ahol állapota tovább romlott. Miután levették a lélegeztetőgépről, 5 és fél órán át küzdött az életéért.

Nincs egzakt mérési módszer

Lisa Kirkland szerint nincs elfogadott, egységes módszer arra, hogy mérjék a Covid-fertőzés kórházi átvitelét, és „nincs bizonyíték arra, hogy a Blake Medical Centerben az átvitel kockázata különbözne a más kórházakban tapasztalttól”. A Medicare elemzése szerint ugyanakkor az ide bekerült betegek 8 százalékánál diagnosztizálták a vírust, ami körülbelül ötször akkora, mint az országos átlag.

(Forrás)

Itthon

Ujhelyi: visszatartott covid-adatok: ezt nem fogják megúszni! – “Ne legyen kétségünk, valamilyen sötét politikai okból tudatosan tartják vissza…”

Covid-fertőzés

One thought on “Miért terjed a kórházakban gyorsan a Covid-fertőzés?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük