Minden szentnek maga felé hajlik a keze – de hol vannak itt szentek?

Nem elég, hogy a bürokráciacsökkentésből nehezen megmagyarázható okokból teljesen kimaradtak, és egyetlen helyettes államtitkári posztot sem szüntettek meg – több ezer tisztviselői álláshellyel ellentétben –, de még a fizetésük is nőtt most márciustól – írta a Blikk.

Minden pénzt megérnek!?

Eddig bruttó 748 ezer volt a havi illetményük, amit a jogszabályok szerint 30 százalékkal megemelhetett az illetékes miniszter: ez 972 ezer forintot jelentett, amit az utóbbi időben a legtöbben meg is kaptak.

A lap szerint márciustól egy a tavalyi év végén megszavazott törvénynek köszönhetően minimum bruttó 1,3 millió forint lesz a fizetésük, de akár 1 millió 650 ezer forintot is kaphatnak. Ebben a sávban mozoghat az illetményük a munkáltatói döntéstől függően, vagyis lehetnek olyanok, akiknek gyakorlatilag megduplázódhat a fizetésük.

Furi….

Az újság hozzáteszi: előállhat az a furcsa helyzet, hogy a helyettes államtitkárok többet keresnek, mint a főnökeik, vagyis az államtitkárok, akiknek az ősz folyamán emelték 30 százalékkal, 1 millió 296 ezer forintra a díjazásukat.

A kormánytisztviselők bankszámláján 30 %-al több landol!

A helyettes államtitkárokkal együtt örülhetnek a miniszteri biztosok, akik eddig 748 ezer forintos fizetést kaphattak a munkájukért, most ők is megkaphatják az 1 millió 300 ezer forint és 1 millió 650 ezer forint közötti illetményt, mivel a díjazásukat a helyettes államtitkárokéhoz kötik.

Közel egy milliárd/ év

A Blikk számításai szerint éves szinten akkor is legkevesebb 870 millióba kerül az adófizetőknek ez az emelés, ha mind a 184 érintett vezető a lehető legkisebb illetményt kapná csupán. Ha azonban bőkezűek lesznek a miniszterek, és a lehetséges maximális illetményt állapítják meg a fejeseiknek, akkor közel 2,1 milliárd forintba kerül a nagyvonalú fizetésemelés.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan kinek mekkora lesz az illetménye. A Blikk kérdésére ezt válaszolta a Miniszterelnökség:

“A munkáltatói döntések folyamatban vannak az érintettek béréről, amelyek megállapítása a törvényi összeghatárok között lehetséges. “

Fidesz-szemüvegen át a világ……

A Fidesz ellenzékben még harsányan tiltakozott a 2010 előtti – szerintük – “pofátlan” fizetések miatt. Ma már semmi szégyenérzetük nincs, a saját klientúrájuk számára brutális–a korábbi időszakban elképzelhetetlen–havi béreket fizetnek ki. Ha a lehetséges bér alsó határát nézzük, az is 15 közmunkás havi bruttójának felel meg.

Amennyiben a tárcavezetők nem lesznek “visszafogottak”, akkor egy helyettes államtitkár-akikkel egyébként tengert lehetne rekeszteni–20 közmunkás bérét teheti zsebbe. Abból azért már telik “zsíros kenyérre”.
Orbán szerény, plebejus kormányzást ígért még 2010-ben.

Szerény, plebejus kormányzat

Azóta erről már elfeledkezett, nem is gondolta valószínűleg komolyan. Soha nem volt még ennyi vezető a központi államigazgatásban, soha nem markoltak fel ekkora pénzt, az állam “szolgái”. Ne feledjük a béren kívüli – nem is csekély – juttatásaikat sem.

Igen sokba fáj a magyar adófizetőknek Orbán lakájhadának a fenntartása

Orbán úgy bánik a közpénzzel, mintha a sajátja lenne. Tisztában van azzal, hogy a hűséget pénzben mérik, etetni kell a párt körül lebzselő sok éhes szájat. Ezért feltétlen hűséget vár el, a vezéri hátsó gondolkodás nélküli nyalása a minimum elvárás lehet. Van az a pénz….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük