Most már szinte csak azon múlik minden beteg élete, lesz-e elég orvos és szakápoló – „Köszönjük” Orbán-kormány!

Ebben a kritikus időszakban senkit sem veszíthet el az egészségügyi ellátórendszer. Rengeteg a beteg, az orvosok és az ápolók között is nő a fertőzöttek száma, és még mindig nem látják a járvány végét. – mondta a Világgazdaságnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke. 

A második hullámban a humánerőforrás lesz a betegellátás szűk keresztmetszete.

– A tagkórházak vezetői mit tapasztalnak a járvány második hullámában?

– Egyre nagyobb a nyomás a kórházszövetség csaknem 120 tagkórházán. A dolgozók fáradtak, de azzal, hogy az elektív (előre tervezett) műtéteket elhalasztják, vérfrissítést kap a rendszer, és azok a kollégák is beszállhatnak a Covid-ellátásba, akik eddig a többi beteget gyógyították. Védőfelszerelésben egyelőre nincs nagyobb hiány, ugyanakkor látszik, hogy a második hullámban a humánerőforrás lesz a betegellátás szűk keresztmetszete.

– A tavaszihoz képest mekkora a teher a fekvőbeteg-ellátókon?

– Az első hullámban kevés Covid-beteg volt a kórházakban, mostanra azonban megsokszorozódott a súlyos állapotú betegek aránya, és még nem látjuk a járvány végét. Munkatársaink között is növekszik a fertőzöttek száma, akiknek az átmeneti kiesése tovább nehezíti a helyzetet.

– Ha még jobban beindul a járvány, lesz elegendő ápoló és orvos?

– Lehetnek nehézségeink, ha a lakosság nem tartja be a szabályokat, és meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. A mostani szigorítások a legjobbkor jöttek, reményt adnak, hogy talán nagyobb baj nélkül megúszhatjuk az őszi hullámot. Ezzel együtt minden orvosra és szakdolgozóra szükség van, illetve újból hangsúlyoznám az egyéni felelősséget.

– Jó megoldás, hogy minden kórházban van koronavírusos beteg?

– Szerencsés gondolat volt járványkórházakban központosítani a fertőzöttek ellátását, ám a járvány mostani fázisában már nem elég a kijelölt intézmények kapacitása. Lépésről lépésre vontak be újabb intézményeket a Covid-ellátásba, és ma már – néhány intézménytől eltekintve – mindenhol kezelnek fertőzött betegeket, mivel ezt követeli a növekvő esetszám.

Tovább növeli a bizonytalanságot, az új egészségügyi törvény is

– A kórházak adóssága év végére rendre elszáll. Az idén hogyan alakulhatnak a kifizetetlen számlák?

– A tavaszi hullámban és a nyári időszakban azt tapasztaltuk, hogy a kórházak adóssága nem ugrott meg, ami nem meglepő, hiszen a beavatkozások nagy része elmaradt, miközben az átlagfinanszírozás – még augusztusra vonatkozóan is – megérkezett a számlákra. Az erőteljes őszi hullám viszont befolyással lesz a költségekre, így jóslásokba nem bocsátkoznék. A tartozásállomány 40 milliárd forint felett van.

– Sokan gondolkodnak a szakma elhagyásán?

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara statisztikája szomorú jövőt vetít előre. Észleljük, hogy az ágazati dolgozók fáradtak, szoronganak, ráadásul a mostani egészségügyi törvény egyes passzusai tovább növelték a bizonytalanságot. Fontos, hogy egy jogszabály vagy rendelet a törvény bizonyos részeit módosítsa, mert nem szabad, hogy ebben a kritikus időszakban bárkit is elveszítsen az ellátórendszer. Informá­cióim szerint zajlik az ezzel kapcsolatos munka.

(A teljes cikket olvassa el a Világgazdaság oldalán!)

Koronavírus  A-tól Z-ig a Városi Kurírral.

beteg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük