MÚOSZ: Tiltakozunk a nyilvánosság visszamenőleges hatályú állami korlátozása ellen

Cinikusan és alkotmányellenesen él vissza a kormány a rendkívüli helyzettel, amikor az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva titkosította – ráadásul egy visszamenőleges hatályú rendeletében –  a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit.

Éppen akkor, amikor ez ügyben bírósági eljárás zajlik, amit a HVG indított az adatok nyilvánosságáért

Nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva korlátozzák a Covid-járvány idején keletkezett jegyzőkönyvek elérhetőségét. 

Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy mit tartalmaznak az operatív törzs jegyzőkönyvei. A nyilvánosságra tartozik, hogy a világjárvány elleni küzdelemben milyen, eddig nem publikált döntéseket hozott a kormány illetékes szervezete, különösen azért, mert a magyar halálozási adatok, és a járványellenes küzdelemre fordított kiadások még rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel.

Felszólítjuk Magyarország Kormányát a jogállamiság egyik legfontosabb alapelvének betartására – a törvények nem lehetnek visszamenőleges hatályúak. Állítsák helyre az alkotmányos működés rendjét, tegyék hozzáférhetővé a jegyzőkönyveket! 

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

     Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

Kínyó Norbert

hegesztő