Nagy bajban az ellenzéki pártok

Lemond Vona Gábor, a Jobbik elnöke, benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége és távozik Juhász Péter meg az Együtt egész elnöksége. A többi ellenzéki pártnál sem volt valami vidám a választási eredményváró rendezvény. Az LMP-nél csak Hadházy Ákos társelnök mond le.

Lemond Vona Gábor a Jobbik elnöki tisztségéről

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A  politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat.

A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz-KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja  a kormányváltás volt, de ez ma nem teljesült.

Vona köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a voksoláson, értékelése szerint a demokrácia ünnepe, hogy nagy számban vettek részt az emberek. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a Jobbikot támogatták, s “nem ültek fel a hazugságoknak”, a “gyűlöletkeltő kampánynak”. Az aktivistáknak pedig a becsületes munkáért mondott köszönetet, hozzátéve: ők nem rongáltak plakátokat és nem próbálták más pártok rendezvényeit tönkretenni.

A pártelnök kijelentette: most is úgy tartja, hogy a Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel című programjuk a legjobb program Magyarország problémáinak megoldására, s szerette volna összefogni az embereket.

A továbbiakban mindent támogatnak a parlamentben, ami a magyar emberek érdeke, és vannak olyan területek, amelyekért “a legnagyobb erőbedobással” fognak küzdeni. Ezek közé sorolta a kivándorlás megállítását, az otthonteremtés erősítését, a devizahitelesek igazságtételét, az egészségügy, az oktatáspolitika és a nyugdíjrendszer kérdéseit, továbbá a bérunió megvalósítását.

Kérdésre elmondta: az elnökségnek tisztújító kongresszust kell kiírni. Személyes ambícióiról szólva úgy fogalmazott: van még benne “politikai tartalék”, de a tagságnak kell eldönteni, kit szeretne elnöknek.

A politikus kiállt a néppártosodás mellett, szerinte ez hozzásegítette a Jobbikot szavazóbázisának növeléséhez.

Egy másik kérdésre közölte, nem gratulált Orbán Viktornak, mert bár sportszerűség azt kívánja, “ez nem volt egy sportszerű verseny”.

Faggatták arról is, mit gondol most a visszalépésekről. Azt felelte: ugyanazt a döntést hozná, mint korábban, azaz egyetlen körzetben sem lépne vissza. Az MSZP és a DK javára erkölcsileg, az LMP javára taktikailag nem volt értelme visszalépni – jelezte, utóbbit azzal magyarázva: semmi sem mutatott arra, hogy a Jobbik szavazói tömbben az LMP-t támogatták volna, s ez akár még ártott is volna.

Szerinte az eredmény nem a koordináción múlt.

Karácsony Gergely és Molnár Gyula az MSZP-Párbeszéd választási eredményváró rendezvényén – MTI Fotó: Balogh Zoltán

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége – jelentette be az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében, hétfőre virradóra. Molnár Gyula közölte, tudomásul veszik a választói akaratot és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetért. A tisztújító kongresszus június közepén, második felében lehet.

A pártelnök elmondta azt is, hogy az MSZP a Párbeszéddel folytatja “a változás szövetségét”, készülnek az európai parlamenti és az önkormányzati választásra. Az ellenzéki politikus csalódottságának kifejezése mellett gratulált a választás győztesének.

Helyesnek értékelte korábbi döntésüket, hogy egy másik párt miniszterelnök-jelöltjével vágtak neki a kampánynak.

Az MSZP elnöke szerint a későbbiekben Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy országgyűlési választáson érdemi kihívója lehet bármelyik másik párt vezetőjének.

A kampány újdonságaként beszélt arról, hogy az értelmiségiek és a civil szervezetek komoly részt vállaltak az előkészületekben. Köszönetet mondott a Közös Ország Mozgalomnak, a V18 csoportnak és a hódmezővásárhelyi polgármesternek, amiért segítették az embereket abban, hogy helyes döntéseket hozzanak.

Molnár Gyula szerint a kampányban nem voltak egymáshoz mérhetők az egyes pártok eszközei. Úgy fogalmazott: „Minden egyes elköltött ellenzéki forintra ezer vagy tízezer forintnyi kormány- és kormánypárti pénz jutott.”

Sikerként értékelte, hogy képesek voltak a közbeszédet – amely korábban csak az ellenségről, a gyűlöletről szólt – megváltoztatni. Világossá tették – mondta – , hogy Magyarország legnagyobb problémái az egészségügyben, az oktatásban, a szociálpolitikában vannak.

Molnár Gyula szerint ezen a választáson “néhány párt a saját pályáját futotta”, egyéni pártérdekből megtagadták az együttműködést. Hozzátette: az MSZP a Párbeszéddel kötött megállapodás előtt közös listát, közös jelölteket, közös miniszterelnök-jelöltet szorgalmazott, de ez meghiúsult.

Felelősnek tartotta a mostani választási eredményéért az ellenzéki oldalon azokat a pártokat, amelyek előbb támogatták, majd elálltak a közös listától, illetve azokat is, amelyek – szerinte – 17 választókerületben akadályozták meg a demokratikus ellenzéki jelöltek győzelmét.

“Ha képesek lettünk volna arra az egyszerű belátásra, hogy kinek van esélye győzni, és félre lehetett volna tenni az egyéni és pártpolitikai érdekeket, akkor ma azt gondolom, hogy egy tervezhetőbb jövővel állnánk szemben” – hangoztatta.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke a sajtótájékoztatón közölte, szombatra összehívja az MSZP választmányát, amely kitűzi a tisztújító kongresszus időpontját. Szerinte az MSZP alapszabálya szerinti, rendes kongresszus június közepén, második felében lehet.

Addig a pártot a hivatalban lévő frakcióvezető, Tóth Bertalan, valamint Tóbiás József pártigazgató és a választmány elnöke irányítja – mondta a politikus. “Egy percig nincsen vezetés nélkül az MSZP” – jelentette ki.

Elmondta, április második felében megalakítják az új országgyűlési frakciót, megválasztják annak vezetőit.

A választmányi elnök köszönetet mondott Pesterzsébet és Kispest választóinak, hogy a támogatásukkal negyedszer nyert egyéni országgyűlési képviselői mandátumot.

Karácsony: újjá kell építeni a magyar baloldalt

Az alapjairól kell újjáépíteni a magyar baloldalt, nagyobb társadalmi beágyazottságra, nagyobb egységre és a megújulásra van szükség – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a két párt újbudai eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóján, elismerve, hogy a választási eredmény messze elmarad, attól, amit vártak.

Karácsony Gergely a vasárnapi országgyűlési választást követően, már hétfő hajnalban, nem sokkal éjfél után tartott beszédében elsőként megköszönte a választópolgárok részvételét, azokat a szavazatokat, amelyeket az MSZP-Párbeszéd és a szövetség győztes egyéni jelöltjei kaptak, majd azoknak a szavazóknak is köszönetet mondott, akik a kormánypártokat vagy más ellenzéki pártokat támogattak.

Karácsony Gergely azt mondta: abban bizakodtak, hogy a magas részvétel a változást akaró polgárokat erősíti, a végeredményt látva azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak a változást akarók, hanem a kormányt támogatók is nagyobb arányban szavaztak, mint ahogyan azt néhány héttel ezelőtt gondolták. Kijelentette: nyilvánvaló, hogy az eredmény messze elmarad attól, amiben hittek és amiért dolgoztak.

“Mi Magyarországnak más jövőt szántunk, mint amit ma a magyar választópolgárok jelentős része gondol”, de az eredmény után sem változik meg az a véleményünk, hogy Magyarországnak más irányba kelleme mennie – mondta. Hozzátette: elfogadják azt, hogy ma a választópolgárok – még akkor is ha nem fair választásban – alapvetően másféleképpen gondolkodtak erről.

Úgy fogalmazott: jó szívvel gratulálna a vesztes a győztesnek, de ezt Magyarországon nehéz megtenni, nem azért, mert kicsinyesek, hanem mert tudják, mi minden, “mennyi hazugság, milyen médiatúlsúly, választási szabályozás” van benne abban a győzelemben, amelyet a Fidesz aratott. Ugyanakkor hozzátette: mégis gratulál a győztesnek, mert úgy gondolja, talán így kicsit közelebb kerülnek ahhoz, hogy normális országban lehessen élni.

Az este egyik tanulságának azt nevezte, hogy még mindig a demokratikus ellenzék az erősebb ellenzék a magyar belpolitikában, még mindig a baloldalon van több esély érdemben fellépni a Fidesz túlhatalmával szemben. Szerinte a demokratikus ellenzéki pártok mandátumaránya és az elnyert egyéni körzetek azt mutatják, hogy hosszú távon ezt a kormányt baloldalról lehet érdemben leváltani. Hozzátette: azt is látni kell, hogy a demokratikus ellenzéki tábornak a legerősebb szövetsége továbbra is az MSZP-Párbeszéd, viszont, ahhoz, hogy ez a politika visszaszerezze a választópolgárok többségének támogatását, más utakon kell elindulniuk.

Hangsúlyozta: örülnek, hogy Budapesten a többség a változás mellett szavazott, de nem lehet demokratikus közösséget úgy felépíteni hosszú távon, hogy a vidék társadalma ennyire magára hagyott, ennyire nem ér el a szavuk a kistelepüléseken élőkhöz.

Szerinte a másik tanulság az, hogy a választási kudarc azt a stratégiát támasztja alá, amelyet az MSZP-Párbeszéd ajánlott a demokratikus ellenzéki tábornak, hogy mutassanak nagyobb egységet a választópolgároknak. Hozzátette: végig kell gondolni, a választási eredmény mennyiben tudható be annak, hogy ez a közös ajánlat nem született meg és az utolsó percekig egyezkedtek azért, hogy legalább az egyéni választókerületben létrejöjjön.

Véleménye szerint ez a két tanulság egy harmadik még fontosabbhoz vezet, ahhoz, hogy a magyar balközép, baloldali demokratikus politikát az alapjairól kell újjáépíteni.

“Az eredményben sok minden benne van, ami a Fidesz erőfölényével kapcsolatos, de nekünk nem siránkoznunk kell ezeken, hanem dolgoznunk” – jelentette ki.

Mint mondta, az a szövetség, amelyet létrehoztak, “sokak szívében reményt gyújtott”. Hozzátette: bár az eredmény elmarad a várakozásaiktól, de néhány hónapja még mindenki arról beszélt, hogy az MSZP be sem jut a parlamentbe, majd, hogy a szövetség nem ugorja meg a 10 százalékot.

Nem állítom, hogy ezzel az eredménnyel bárkinek boldognak kellene lennie, de nincs az a kudarc, nincs az a pofon, amely olyan erős lenne, hogy ne akarjunk újra felállni és küzdeni a baloldal megújításáért – mondta Karácsony Gergely, aki szerint nagyobb társadalmi beágyazottságra, nagyobb egységre és megújulásra van szükség, és közelebb kell jutni az emberekhez.

Szél Bernadett, az LMP eredményváró rendezvényén – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szél: nem a programunkon kell változtatni, hanem azon, ahogy közvetítjük

A kormányváltás nem sikerült, ez azonban nem jelenti azt, hogy feladjuk a küzdelmet – mondta kora hajnali sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint pártjának nem a programján kell változtatnia, hanem azon, ahogyan közvetítik azt a választók felé.

“Hiába értünk el jobb eredményt, mint négy éve” – fogalmazott, hozzátéve: most kétszer olyan keményen kell küzdeni Magyarországért, mint eddig.

A párt azonnal belekezd a küzdelem új szintjének és minőségének megvalósításába – mondta. Hangsúlyozta: programjuk stabil, nyertes jövőt jelentene az országnak, ezért nincs okuk azon változtatni.

“Nagy a baj az országban” – értékelt -, ezért mindenkit arra kért, ne adja fel azt a küzdelmet, amit elkezdtek, bármit is mutatnak most az eredmények.  Hangsúlyozta: senki nem vitathatja el az LMP-től, hogy Magyarországot nagyon szeretik.

“Egy dolgot tudunk tenni: még nagyobb megértéssel viseltetünk egymás iránt, a szekértáborokat felszámoljuk” – közölte. Hozzátette: a hasonlóan gondolkodó emberek megtalálják egymást, és van, hogy változást visznek végbe.

Hadházy Ákos társelnök a tájékoztatón bejelentette lemondását a társelnöki posztról, mert szerinte a választást nem a kormányoldal nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el, amiért az ellenzék vezetői felelősséggel tartoznak. Ugyanakkor azt üzente a fideszeseknek: abban ne legyenek biztosak, hogy megszabadultak tőle.

Szerinte a választás eredménye súlyos gazdasági és politikai következményeket hoz, amelyek egy része még nem belátható. Úgy ítélte meg: a kormánypárti szavazókat megtévesztették, és kijelentette azt is: nem tud gratulálni a választás győztesének, mert a verseny nem volt tisztességes, és hibának nevezte, hogy ilyen feltételek mellett egyáltalán elindultak.

Gyurcsány Ferenc a DK eredményváró rendezvényén – MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyurcsány: vereséget szenvedett az európai, nyitott Magyarország

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a vasárnapi választáson a polgári, európai, nyitott Magyarország szenvedett vereséget.

Gyurcsány Ferenc vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, kora este sokkal bizakodóbb volt, de már csak az a kérdés maradt nyitva, hogy az összes szavazat megszámlálása után a Fidesznek lesz-e kétharmada. Egy kétharmados, “fékevesztett Fidesz”, ami úgy érzi, hogy sikeresen politizált, az a “határtalan agresszió és az embertelenség” politikáját folytatja majd – értékelt.

Nem találják az ellenszerét annak az egyetlen egy ügyre épülő, ellenségkép építő, iszonyatos médiakampánnyal támogatott politikának, amit a Fidesz az elmúlt években folytat – közölte. Ez egy egymondatos, ráadásul tartalmát illetően hazug politika – tette hozzá.

A pártelnök ugyanakkor kiemelte, hogy a DK első önálló megmérettetésén bejutott a parlamentbe és megkétszerezi eddigi képviselői számát.

Megismételte korábbi kijelentését, hogy a választás nem volt szabad és tisztességes, de egyúttal megígérte, hogy továbbra is küzdeni fognak a kormány ellen és nem alkusznak meg a rendszerrel. A DK ádáz ellenfele marad mindannak, amit a Fidesz képvisel – szögezte le.

Gyurcsány Ferenc az ellenzék összteljesítményre vonatkozó kérdésre azt mondta, még pár órája is azt gondolta volna, hogy a Fidesznek a legrosszabb esetben sem lehet több mandátuma 110-115-nél. Hozzátette, azt el sem tudta volna képzelni, hogy a kormánypárt növeli a listás eredményét 2014-hez képest.

Az egyéni körzetekben való koordinációról folytatott vita nem segíti egy egységes ellenzékkép kialakulását, de politikai értelemben nem ezt látja perdöntőnek – válaszolta egy másik kérdésre.

Hajdu László XV. kerületi polgármester a parlamentben folytatja majd a munkáját – felelte egy másik felvetésre.

Fekete-Győr András a Momentum rendezvényén – MTI Fotó: Mónus Márton

Fekete-Győr: nem tudunk gratulálni a Fidesznek

Fáj, ami történt, és nem tudunk gratulálni a Fidesznek, nem tudunk gratulálni Orbán Viktornak – jelentette ki a Momentum Mozgalom elnöke vasárnap éjjel Budapesten, pártja eredményváró rendezvényén.

Fekete-Győr András úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök és a nagyobbik kormánypárt “politikai bűnt követett el” Magyarországon az elmúlt nyolc, és kiváltképp az elmúlt négy évben. “Félelmet hozott” az emberek szívébe, akik rettegnek – tette hozzá.

Szavai szerint magyarok pszichológusokhoz járnak, mert tartanak a migránsoktól, menekültektől.

“Érezzük, amit éreztek, baromira dühösek vagyunk” – szólította meg közönségét a pártelnök.

Fekete-Győr András azt mondta, “nagyon nehéz ez a pillanat”. Sok ezren rengeteget dolgoztak az országért, és jó látni, hogy mennyien eljöttek a rendezvényre, amelyet a legjobb eredményvárónak nevezett.

“Ha valahol ma Magyarországon fiatalokat szeretnénk találni egy kampányzárón, akkor ők itt vannak, a jövő itt van” – hangoztatta a Momentum Mozgalom elnöke.

Ezzel az ellenzékkel nem lehet leváltani a rendszert – jelentette ki Fekete-Győr András.

“Ez az ellenzék megint elhitette velünk – a Karácsony-kormány, a Szél-kormány, a Vona-kormány, meg a DK-kormány -, hogy rendszert lehet váltani” – fogalmazott. Felidézte, hogy 2014-ben kétharmada lett a Fidesznek, és elképzelhető, hogy most is így alakul.

“Meddig akarjuk még ennek az ellenzéknek a kezébe adni a sorsunkat?” – tette fel a kérdést.

“A Momentum Mozgalom itt fog maradni Magyarországon, nem fogunk elmenni külföldre. Folytatni fogjuk azt a mozgalmi politizálást, amit elkezdtünk az elmúlt egy évben, össze fogjuk gyűjteni megint aláírások százezreit, ha kell, és be fogjuk indítani a cselekvés köreit országszerte” – mondta a pártelnök.

Fekete-Győr András szerint a parlamentbe jutás nem több egy eszköznél. Az elmúlt évben bizonyították, hogy az Országgyűlésen kívül is el lehet érni eredményeket – emelte ki.

Úgy fogalmazott, hogy meg lehet állítani “egy több ezer milliárdos olimpiai pénzszórást és lopást”. Szigoríttatni lehet a büntető törvénykönyvet a korrupciós bűncselekmények esetében, lehet telekocsis applikációkat fejleszteni a külföldön élő magyarok szavazásának segítése érdekében – sorolta.

A pártelnök hangsúlyozta: azért kezdtek dolgozni a Momentum Mozgalomban, hogy felébresszék Magyarországot “a politikai apátiából”. Rengeteg fiatal ment el szavazni, és ezt a munkát fogják folytatni – nyomatékosította.

Azért kezdtek politizálni, hogy a 21. század nyertesévé tegyék a magyar államot. “Mert megvan bennünk a potenciál” – fűzte hozzá.

Cselekedni kell azért, hogy létrejöhessen egy 21. századi reformkor – mondta Fekete-Győr András.

Utalt rá, hogy jövőre önkormányzati és európai parlamenti választásokat tartanak. “Újjászervezzük magunkat, felkészülünk rá, és éjt nappallá téve fogunk dolgozni szüleinkért, nagyszüleinkért és önmagunkért” – hangoztatta, a jelenlévők segítségét kérve.

A Momentum Mozgalom elnöke megköszönte annak a több mint százezer embernek, aki bizalmat szavazott a pártnak.

“Nehogy elhiggyétek, hogy ez a rendszer feltétlen 2022-ig állni fog” – mondta Fekete-Győr András, hozzátéve: ezt nem hagyják majd.

Úgy fogalmazott, hogy közösségben erősek és hangosak, míg egyénenként gyengék és halkak.

“Maradjunk közösségben, arra szeretnélek kérni titeket, harcolunk a Fidesz ellen” – zárta beszédét a pártelnök.

Szigetvári Viktor és Juhász Péter az Együtt választási eredményváró rendezvényén – MTI Fotó: Bruzák Noémi

Juhász: lemond az Együtt elnöksége

Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét – mondta Juhász Péter, a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az Együtt elnöksége.

Az ellenzéki politikus a párt budapesti eredményváró helyszínén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csalódottak az ellenzék teljesítményét illetően.

A politikus úgy fogalmazott: szerették volna, ha létrejön a kormányváltás, és úgy vélte, egy erősebb, hatékonyabb együttműködéssel jobb eredmény született volna.

Juhász Péter ugyanakkor leszögezte, a párt mindent megtett azért, hogy az ellenzék sikeres legyen az országgyűlési választásokon, “színtiszta lelkiismerettel állunk a választók elé”. Egyben köszönetet mondott azoknak a választóknak, akik bizalmat adtak a nekik.

Juhász Péter gratulált Szabó Szabolcsnak, aki – a szavazatok 91,65 százalékának feldolgozása után – mandátumot szerzett, és gratulált azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik szintén bekerültek a parlamentbe.

Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat.

Megjegyezte, hogy a kampány alatt Juhász Pétert olyan “mocskos támadások érték, amelyek teljesen alaptalanok, embert próbálók voltak”.

A politikus kérdés kapcsán kitért arra, hogy az Együtt sorsáról a párt tagságának kell döntenie, és hozzátette, büszke Szabó Szabolcs egyéni eredményére.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Tovább az orbáni úton… – 98,5 százalékos feldolgozottság szerint tarolt a Fidesz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük