Nagy Imre maradhat, vagy újra viszik…?

Nagy Imre

Eddig közel 40 ezren írták alá azt a petíciót, amit a Demokratikus Koalíció indított annak érdekében, hogy Nagy Imre szobrát ne vigyék el a Parlament közeléből, a Vértanúk teréről. 

Miért is?

Nagy Imre szobrát 1996-ban avatták fel, az egész alakos szobrot Varga Tamás szobrászművész készítette. A szoborállítás költségeinek nagy részét  az azóta elhunyt nagyvállalkozó Demján  Sándor állta. Demján 2012-ben amikor először felvetődött a szobor eltávolítása, egy Tarlós Istvánnak írt dühös levélben még azt is belengette, hogy ha áthelyezik az alkotást visszavonja adományárt.

Szakály Sándor, a  VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, történész szerint azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel a jelenlegi szobrot.

A Mandiner.hu portál hétfőn közölt  véleménycikket:

„éppen eleget viseltük már, ahogy egy mesterségesen kialakított, a semmiből létrehozott Nagy Imre-kultuszt toltak le a torkunkon, hősnek beállítva egy velejéig kommunista, hazaáruló és szó szerint nemzetvesztő, mérhetetlenül negatív alakot”.

A közleményt 

“A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma aggodalommal szemléli a sajtóban megjelenő, a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor esetleges áthelyezésével kapcsolatos híreket, megnyilvánulásokat.

Álláspontunk szerint

névadónk, Magyarország miniszterelnöke – munkássága és életútja, a haza és a magyar forradalom ügye melletti egyedülálló és példamutató elkötelezettsége, honfitársai melletti kitartása és a mártírhalál vállalása alapján is – méltóvá lett egy fővárosi köztéri szobor állítására. Mindezen értékek az elmúlt években nem váltak füstté. A túlnyomó részt közadakozásból, 100. születésnapjára készült szobor helyén maradása társadalmi ügy kell legyen – az emlékmű esetleges áthelyezése nem csupán a mártír miniszterelnök, de a forradalom és szabadságharc valamennyi résztvevőjének és vértanújának emlékét sértené.

Hazánk két nemzeti ünnepe

az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére március 15-e, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére október 23-a. Mindkét forradalom miniszterelnökét (gróf Batthyány Lajost és Nagy Imrét) kivégezték. Mi, az alapítvány kurátorai egyenlő tisztelettel adózunk mindkettejük emlékének – ennek jegyében testületileg bízunk a Batthyány-örökmécses közelében, a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor helyén maradásában.

Budapest, 2018. július 10.”

A Nagy Imre Társaságnak ciki budapesti elnöke, Donáth Ferenc

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Szeretet nélkül

Zsenya kényelmes és hibás fiatalkori döntése, drámai eseményekhez vezet házasságában.Veszekedésekkel teli, állandóan feszült, minden pozitív érzelemtől mentes ez a kapcsolat....

Kormány van, kormányprogram nincs - nincs mit számon kérni!
Kormány van, kormányprogram nincs – nincs mit számon kérni!

A negyedik négy évében regnáló kormány úgy jutott a lehetőséghez, hogy   szavazóik nem hiányolták a programot, ami meghatározza az életüket....

AWS az első húszban! - továbbjutott Magyarország
AWS az első húszban! – továbbjutott Magyarország

Május 8-án indult az Eurovíziós Dalfesztivál, amit idén (Salvador Sobral tavalyi győzelmének köszönhetően) a portugál fővárosban rendeznek. A második elődöntőben...

Bezár