Ne feszegessük? Szivárványzászlók és migránsok taszítják a szavazókat  - Lapzsemle

Heti lapzsemle. Vannak, akik azt ajánlják az Orbán-rezsim ellen küzdő erőknek, hogy ne vállaljanak szolidaritást olyan “népszerűtlen” csoportokkal, mint a melegek vagy a migránsok. Igazuk van?

Zászló-háború

A Budapest Pride hónapjában valóságos szimbólumháború tört ki a mindenkire egyenlően vonatkozó alkotmányos jogok hívei és az egyre mélyebbre süllyedő fideszes-mihazánkos jobboldal között. A harc fő terepe ezúttal nem emberek közvetlen megtámadása és inzultálása, vagy jogaik megnyirbálása (bár a koronavírus elleni fideszes küzdelem első puskalövéseit jellemző módon a transzneműekre adták le). A csata most a jogegyenlőség jelképévé vált szivárványos zászló kitűzése-letépkedése körül dúl. A kísérőzene pedig otromba nyilatkozatok sorozata (az eddigi aranyérmes egy katolikus pap kirohanása) és az általa kiváltott felszisszenés.

Európa távolodik

A kilencvenes években és a kétezres évek elején, amikor a magyar leszbikus-meleg-biszexuális-transznemű (LMBT) mozgalom bemutatkozott és megkezdte küzdelmét a hátrányos megkülönböztetések felszámolásáért, az atlanti Nyugatra tekintettünk. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában egyre több helyen láttuk, hogy a kormányon egymást váltó bal- és jobboldali irányzatok ebben az ügyben már nem csatáznak, a mértékadó erők egyaránt az LMBT közösség mellé álltak. Látványos lépések követték egymást a jogegyenlőség megvalósításában is.
Azt gondolhattuk, hogy Közép-Európa egyszerű fáziskésésben van, de az irány ugyanaz. Az Európai Unió ebben az ügyben is a reményt jelentette számunkra. (Lásd: “Bajban a szélsőjobb“)
2020-ban azonban már nem lehet kétségünk, hogy a nyugati nagyvárosok békés, sok százezres népünnepéllyé dagadó Pride-felvonulásai és az ezeket övező általános, elfogadó légkör, valamint olyan jogintézmények, mint a melegházasság, az örökbefogadás, gyermekvállalás legalizálása, számunkra illúzió.
Az Európának hátat fordító Fidesz, amely 2010 óta a nyakunkba ült, (de már előtte is hatékonyan dolgozott a légkör megrontásán), ellenséges csoportokat keres a híveit folyamatosan uszító mozgósítás érdekében. Számukra tökéletes célpont az LMBT-közösség.

Jönnek a jótanácsok

Ebben a romló légkörben fogalmazódnak meg olyan, “jóindulatúnak” szánt tanácsok (például, ezen a felvételen 1:26-tól), hogy Orbán köztársasági ellenzéke “forduljon a vidék felé”, szólítsa meg azokat, akik az Orbán-propaganda hatása alatt állnak, és stabil szavazóbázist biztosítanak a rezsimnek. A szivárványzászlók kitűzése, vagy az úgynevezett “migránsok” elleni propagandával szembeni kiállás (ez utóbbi egyébként nem igazán jellemzi a magyar ellenzék pártjait és ismert politikusait) pedig állítólag annyira taszítja a “magyarok többségét”, hogy lehetetlenné teszi Orbán rezsimjének leváltását. “Nem kellene ezt nyomni, az emberek ezt így nem fogják elfogadni!” – hangzik a jó tanács.

Van ebben valami

Nem tudnám elfogadni, ha valaki azt tanácsolná, hogy dobjunk félre bizonyos témákat, amelyek a szabadságszerető, szolidáris emberek számára lényegesek (az LMBT-közösség és a menekültek melletti kiállás feltétlenül ilyen). A valóban jóindulatú tanács azonban inkább arról szól, hogy “ne így” csinálják. A szivárványzászló egy jelkép, amelynek hátteréről szánalmasan keveset tud a széles közvélemény. A lobogó kitűzését nem kíséri értelmes, részletes, az elfogadást és megértést segítő kommunikáció. A Pride-fesztivál rendezvényei, az ott elhangzó információk, beszélgetések szinte senkihez nem jutnak el, pedig éppen a csendben élni próbáló leszbikus, meleg, transznemű emberek hétköznapi tapasztalatai azok, amelyek a jóindulatú embereket elgondolkodtatnák. A jó kommunikáció hiányában gyorsan leegyszerűsödik a “vita” a “buzizászlót”, és az állítólagos “életformát” gyalázó papi fröcsögésre és annak visszautasítására.

Ugyanez történt és történik a menekültek ügyében:

szinte semmi sem jut el a magyarokhoz a valóságról, a valóságos emberekről, azok mindennapi tapasztalatairól, helyzetéről. Éppen most tapasztaljuk a félrecsúszott, tehetségtelen kommunikáció hatásait a főváros biciklis közlekedésének fejlesztésével kapcsolatban. Az a tragédia, hogy a magas labdákat feladó, érvek és gondolatok nélküli kommunikáció (vagy annak hiánya) nem “csak” egy adott kampányt buktat meg, hanem magát az ügyet teheti hosszú időre vesztes üggyé.

szenteltvíz

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Ne feszegessük? Szivárványzászlók és migránsok taszítják a szavazókat  - Lapzsemle

  • 2020.08.30 - 17:54
    Közvetlen hivatkozás

    Európának nem fordított hátat a-: Fidesz! Nektek lehet, -de- az -országnak s népének- nem a nyakára ült, hanem a (merjünk Magyarok lenni-, merjünk felemelkedő jövőnkben hinni-, stb.) víziók felmutatásával s iránytartásával, az -igazi- kormányfője lett és-: lesz! A “papnak” nem -gyalázkodó papi fröcsögése-: volt, hanem -normális-, emberi-, meglátása- az országunkat felforgatni akaró-: szemétségekről! Így-ám!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük