Nem fenékig tejfel a Nyugdíjfolyósítónál dolgozni – kik lesznek a következők?

Március elsejétől, azaz péntektől érvényes a központi hivatalok tisztviselőinek „rabszolgatörvénye”: durva megszorítások várnak rájuk. A napszava.hu birtokába került papiros szerint a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság köztisztviselői kemény szigorítások alanyaivá váltak.

Köztisztviselői rabszolgatörvény

 • A hét minden munkanapján 6 óra 45 perckor kezdődik a munkaidő a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság köztisztviselői számára
 • A korai kezdés ellenére hajnaltól legalább napi kilenc órát kell bent lenniük a munkahelyükön az eddigi nyolc óra helyett,
 • a munkaidőbe már nem számít bele az ebédszünet fél órája.
 • a megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria,
 • az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken,
 • nem a munkában töltött idő, hanem a pozíció határozza meg a további szabadnapok számát.
 • ezután ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidő 12 órára, vagyis nem fizetik ki a túlórákat.

Kormányzati szolgálati jogviszony

Nemcsak a nyugdíjfolyósítónál dolgozóknak, hanem a Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjének, ügykezelőjének, a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóinak is megváltozik a jogviszonya, március 1-től kormányzati szolgálati jogviszonynak nevezik.

A hivatali vezetők is csak most kapnak tájékoztatást

arról, mit is mondjanak a teljesen tanácstalan beosztottaiknak. A Magyar Államkincstárban (MÁK) például a humánpolitikai vezető hétfőn körlevélben írta meg az elnökhelyetteseknek, központi igazgatóknak és megyei igazgatóknak, hogy mit is feleljenek a kérdésekre.

 • a tavaly ki nem vett szabadságok számát a március 5-én esedékes bérükkel megkapják a dolgozók, de a januárra és februárra is járó megemelt munkabér különbözetét majd csak azoknak fizetik ki áprilisban, akik elfogadják az kinevezésüket és maradnak az eddigi munkahelyükön.
 • a túlórák miatt összegyűlt szabadidőt csak márciusban lehet kivenni, ha pedig ezt nem lehet megoldani – és a rengeteg munka miatt ez a valószínű – akkor meg kell váltani a szabadnapokat.
 • megvonják az eddigi címeket az érintettektől, ami főként érzelmi reakciót vált ki, de biztos, hogy nem lesz több szakmai tanácsadó, főtanácsadó, közigazgatási tanácsadó.
 • aki a felmentését kéri, vagy akinek felmondanak péntekig, az nem kap új kinevezési ajánlatot.

A papírt egyébként, amiben az illető új munkabére is szerepel, március 15-ig kell átadni,

miközben már a jövő keddi bérfizetéskor mindenki az új bérét kapja. Hogy vissza kell-e utalni a különbözetet, ha valaki a kinevezés átvétele után rendelkezésére álló 5 napban úgy dönt, hogy nem írja alá, hanem távozik, egyelőre nem lehet tudni, mert a többi között az ezt szabályozó kormányrendelet sem készült el.

Az egyhetes szabadságcsökkentéssel, a megnövelt munkaidővel, a teljesen bizonytalan státussal, vezetői kinevezéssel, központi létszámgazdálkodással járó törvény úgy lép hatályba, hogy a tisztviselők tömege várja a március 5-i bérpapírját és ha azon nem szerepel a beígért 30 százalékos béremelésnek megfelelő összeg, nem írja alá az új kinevezést.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük