Sebestyén Balázs: „Gyerekek! Lehet, hogy most lyukra futottunk….”

Nem feladatunk „győztest” hirdetni a drogrehabilitációs programok közül. Éppen ellenkezőleg, cikkünkkel is arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy minél több módszer működik, annál biztosabban találja meg minden gyógyulni vágyó a neki leginkább megfelelőt. Ne feledjük: nincs egyetlen üdvözítő drogrehab-program, mindenkinek az az igazi, amelynek hatására ismét tiszta lehet. Szurkolunk Curtisnek.

Mi történt Curtissel?

Már egy ideje felkapott téma a sajtóban, hogy az ismert rapper milyen módszerrel szabadult meg a drogok hatásaitól és, hogy valóban megszabadult-e. Február utolsó reggelén a Rádió1 Balázsék című reggeli műsorában a Ripost újságírónőjét, Forgács Ágnest kérdezték a műsorvezetők arról az oknyomozó munkáról, amely alapján kiderülhetett, hol is járt Curtis. Az interjú végére sem a műsorvezetők, sem az újságírónő nem azt kapta, amire számítottak.

 A múlt héten ugyanennek a műsornak adott telefonos interjút Curtis, akit alaposan kikérdeztek annak a programnak a részleteiről, amellyel elmondása szerint megszabadult a drogok fogságából. A rapper azt állította az interjúban, hogy jól van, új életet kezdett és újra alkot. Curtis ugyan nem nevezte meg a módszert, de elmondása alapján a kormánypárti bulvárlap megszellőztette, hogy szerintük az L. Ron Hubbard nevével fémjelzett Narconon módszert használta, és a szcientológusok hálójába került.

Mivel erre a kérdésre az interjú során sem derült fény, Balázsék úgy gondolták, hogy a csütörtök reggeli műsorban megkérdezik Forgács Ágnest, aki saját állítása szerint oknyomozó riportot készített a Narconon programról a helyszínen, mint állbeteg. A telefonos interjúban azonban a kemény oknyomozói tények helyett inkább igazi bulvár vélemények hangzottak el, amelyek hallhatólag nem elégítették ki Balázsékat, sőt Balázs szerint egyenesen lyukra futottak ezzel az interjúval. A teljes adás itt hallgatható meg.

A rádiósok hiányolták a valódi oknyomozó munkát, és az objektivitást

Anélkül, hogy oknyomozónak próbálnánk beállítani jelen írásunkat, végeztünk egy gyors internetes keresést, hogy vajon találunk-e hiteles forrást a Narconon program biztonságosságára, vagy veszélyességére vonatkozóan. Némi kutatás után találtunk egy hírt, miszerint 2016-ban az Egyesült Királyságban működő Care Quality Commission (Ápolásminőségi Bizottság) előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést tartott az angliai Narconon rehabilitációs központban, és értékelésük alapján a Narconon által biztosított program jó minősítést kapott. A Care Quality Commission az angol országos egészségügyi szolgálattal (National Health Service, NHS) szorosan együttműködő szervezet, amelynek feladata az ápolási és szociális ellátás szabályozása és értékelése.

A bizottság oldalán is megtalálható hivatalos jelentés szerint a Narconon által nyújtott szolgáltatás biztonságos, a vonatkozó előírásoknak megfelelő. A bizottság megállapítása szerint a Narconon programot megfelelően képzett szakemberek vezetik:

“A programot végzők megfelelően védettek bármilyen károsodással szemben, a munkatársak képzettek a problémák felismerésére és jelentésére. A programot végzők is megerősítették, hogy biztonságban érezték magukat a Narcononban. Az egyik programvégző arról számolt be, hogy »biztonságban érzem magam és megtanultam szeretni önmagam….A munkatársak megfelelően képzettek a programot végzők igényeinek biztosítására.” – írják a jelentéseben.

Balázsék beleszálltak Forgács Ágnesbe

A program a világ számos országában működő drogrehabilitációs program, így Európában Magyarország és az Egyesült Királyság mellett Dániában, Hollandiában, Svédországban, Spanyolországban, Olaszországban és Macedóniában is jelen van.

Továbbra sem tudni, hogy Curtis melyik drogrehabilitációs programon vett részt pontosan, de abban teljes mértékben egyetértünk Balázsékkal, hogy bármelyik is volt, az biztos, hogy saját elmondása szerint segített,  miközben újra el kezdett dalokat írni. És ez a legfontosabb.

Csak egyet tudunk érteni Balázzsal, aki mint a beszélgetés során kiderült, egyáltalán nem pártolja a szcientológiát, ám így zárta a beszélgetést:

„ A valódi oknyomozás ott indult volna, ha bent maradsz egy hetet….Így, hogy bent voltál egy napot és eljöttél, ez csak nagyon a felszín. Én, mint műsorkészítő, nem tudtam meg semmi újat azonkívül, amit Curtis is elmondott.”

Szerkesztőségünk az info@varosikurir.hu  címen várja azok jelentkezését, akik az említett módszerrel szabadultak meg függőségüktől, és esetleg arccal, névvel vállalják ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük