Nem Olcsójánosok, 85 méter útszakasz, 21 millióért. Vajon hol landolhat az alkotmányos költség?

Debrecenben a Fidesz ezerrel kampányol az őszi önkormányzati választásra. A szekrények fiókjaiból ismét elővesznek és leporolnak egykori ígéreteket, minden napra jut is egy bejelentés.

Amire nem volt elég öt év, azt most ismét megígérik

Hol a város polgármestere, máskor az adott terület fideszes önkormányzati képviselője áll elő újabb és újabb ötletekkel. Amire nem volt elég öt év, azt most ismét megígérik, mert szegény ember, aki ígérni sem tud. Nos, ebben a cívis városban nincs is. hiány. Igaz a nyári szabadságok alatt az itt élőket néhány megátalkodotton kívül ezek az üzenetek nem igen érdeklik, a közpénzből finanszírozott fideszes örömsajtó mindenesetre kitesz magáért. Bő terjedelemben számol be a világra szóló, mit világ, talán még Holdra szóló ötletekről. Persze az ellenzéket ezekről nagyívű gondolatokról nem kérdezik meg, ez itt már régóta nem divat. Fizetjük az adót, mint a katonatiszt, ebből hízik is a helyi média, mint Kósa mama disznai.

Csütörtökön az egyik térség önkormányzati képviselője

– nevét sohasem hallottam, de ez biztos az én hibám-lépett nyilvánosság elő a dehir.hu szerint. A képviselő elmondta, a Diófa utca Kishegyesi útból nyíló, jelenleg még szilárd burkolattal nem rendelkező szakasza mintegy 85 méter hosszon, 3,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot . A beruházás keretében az útépítéshez kapcsolódóan a szükséges közmű kiváltások is megtörténnek. A munkaterület átadása 2019. július 8-án megtörtént, azóta felmérési és területelőkészítő munkák zajlottak. A tényleges kivitelezés 2019. július 17-én a csapadékvíz-elvezetés kiépítésének előkészítésével kezdődött meg. Hurrá!

A beruházás költsége bruttó 20.853.413 forint, amit az önkormányzat saját forrásból finanszíroz. A kivitelezés várhatóan szeptemberre fejeződik be.

Nem semmi, 21 milliót kipengetni egy nem egészen 100 méteres útszakaszért!

Gondolom az önkormányzat vezetése, ahogyan a Karácsony György utcai bölcsőde felújításakor is tette, a jó gazda gondosságával járt el. Valószínűleg meg is magyarázná nekünk a város fideszes vezetése, hogy ez még grátisz van, szinte ingyen dolgozik a cég. Mi pedig, jó magyar szokás szerint, örülünk mint majom a farkának és ősszel ismét mind a 23 fideszes egyéni jelöltet megszavazzák a népek a közgyűlésbe. Mert olyan jól működik a város: a Virágkarnevál árnyékában azonban sok minden a homályban marad, mi pedig békésen tűrjük a koszt, a szemetet, a rossz utakat, hogy nincs gyalogátkelő az iskola előtt, hogy építési törmelékkel szórják be a Csapó kertben az utak szélén lévő gödröket. A vezetés villog, tudják mindent és annak az ellenkezőjét is le tudják nyomni a város lakóinak a többségén.

Talán nem tévedek nagyot,

ha úgy vélem, hogy a fideszes közgyűlési tagok többsége nem a legélesebb kések közé tartoznak a pártban. A tegnapi tájékoztatón is örömkönnyekben úszva jelentették be, hogy a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezésére nem kell anyagilag hozzájárulni az ilyen beruházásokhoz, azt teljes egészében az önkormányzat finanszírozza. Itt jön a vastaps. Egyrészt mert én élő kereszténydemokratát a városban még nem láttam, másrészt nehogy már kegy legyen, hogy a közpénzt az itt élők életkörülményei javára fordítja az önkormányzat. Mi a túrót javasolt három éve a többség? Kutya legyek, ha értem. Nehogy már úri gesztusuk legyen a köz –igen jól fizetett-szolgáitól, hogy a város szar útjait járhatóvá teszik.

Van máááásik!

Megtudhattuk, hogy Debrecenben – önkormányzati választás éve van, ne feledjük – további utak felújítása is várható. Viszont szívfájdalmamra nem láttam a listán a Jánosi utcát, amely életveszélyes. Aki járt már az utcában tudja, hogy a reggeli órákban és délután négy és öt óra között szinte nem lehet közlekedni. Az utca keskeny, ennek ellenére kétsávos, rengetegen használják menekülőútnak is. Gyakori, hogy az autósor az utca végén áll. Ráadásul az út minősége enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után. A pár évvel ezelőtti felújítást igen nagyvonalúan és anyagtakarékosan végezhették el.

Valószínűleg ennek is köszönhető,

hogy az út szélén, egyes helyeken tekintélyes mélyedések voltak találhatók. Pár héttel ezelőtt a lyukakat murvával és építési törmelékkel, igen „szakszerűen” feltöltötték, adtak annak a bizonyosnak egy újabb pofont. Csütörtök este tettem egy kis sétát az utcában, hiszem magam is itt élek. A „kiváló” minőségű útjavítás már megtette a hatását, a lyukak, mélyedések az út szélén már büszkén hirdetik, Debrecen már szinte világváros. Aki egymás mellé teszi a képeket, az láthatja, mennyire is kell /lehet/ komolyan venni a fideszes debreceni városvezetők munkáját. Ilyen kókány munkát persze látni a városban még sok helyen, csak azzal sem villognak a fideszes urak. És nincs, aki megírja, és persze nincs, ahol megjelenjenek a városvezetést bíráló kritikák.

Vajon a Jánosi utca felújításnak mondott elcseszett útjavítását melyik csókos cég végezte? Persze aki átvette a „munkát” és aki kifizette az is megéri a pénzét. Kizárt, hogy látták, mit hagytak jóvá. Vajon meddig toldozzák–foltozzák még a semmit, talán arra várnak, míg súlyos baleset történik a keskeny, gödrös út, és száguldó autók miatt. Muszáj ezt megvárni?

Hol van ilyenkor a választókerület fideszes képviselője, ő vajon miről tart majd örömtájékoztatót?

Talán csak nem arról, hogy a Csapókerti Közösségi Háznak a több mint 5 éve megígért felújítását ismét beígéri a választóknak?

Egyébként – mint megtudhattuk – 2019-ben utak fejlesztésekre összesen csaknem 930 millió forintot különített el költségvetésében Debrecen önkormányzata. Ne felejtsük, ez nem ajándék: a mi pénzünkről van szó!

/ A fotókat 2019.július 19.-én; 2019.július 1.-én; és 2019. július 18-án készítettem./

One thought on “Nem Olcsójánosok, 85 méter útszakasz, 21 millióért. Vajon hol landolhat az alkotmányos költség?

  • Ígérni na az semmibe se kerül !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük