Nem vette fel a második oltást? - Ugrik a védettségi-igazolvány! - Városi Kurír

Sorting by

×

Nem vette fel a második oltást? – Ugrik a védettségi-igazolvány!

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy érvénytelenítik azoknak a védettségi igazolványát, akik nem veszik fel a második oltásukat. Az azonban még nem derült ki, pontosan mikortól törlik az érintetteket a nyilvántartásból, illetve, hogy ezt a szolgáltatók hogyan tudják ellenőrizni.

Hirdetés

Kapkodó intézkedések

Az akinek lerjárt a második oltásra kijelölt határideje, tehát nem veszi fel a második oltást, azt törlik a védettségi igazolványok nyilvántartásából, elveszíti az első oltás után kiadott védettségi igazolványát – jelentette be a miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón.

Az RTL Híradó megpróbálta kideríteni, hogy pontosan mikortól törlik és hogyan tudják majd a szolgáltatók ellenőrizni, ha egy kártya már nem érvényes, ám erre a kérdésükre a kormánytól csak annyit válaszoltak, hogy a részletekről szóló jogszabály még előkészítés alatt van.

Rusvai Miklós víruskutató szerint a teljes védelem kialakulásához a második oltás beadása is szükséges, csak így alakulhat ki nyájimmunitás.

 A Magyar Közlönyben még pénteken esete megjelent a védettségi igazolványról szóló rendelet módosítása

Ha valakinek 14 nap van még az igazolvány lejártáig vagy lejárt az igazolványa, újra megkaphatja azt, ha igazolja, hogy még a szervezetében fellelhetők a koronavírus-antitestek. Ehhez végezni kell egy, az egészségügyi szabályoknak megfelelő, Magyarországon működő egészégügyi szolgáltató által üzemeltetett laboraróriumi vizsgálatot, amely igazolja, hogy az érintett szervezetében a koronavírus ellenanyaga jelen van. Illetve azt is, hogy az EESZT-ben nem tartanak nyilván pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményt.

Ez azonban azokat érinti, akik igazoltan fertőzöttek voltak, nekik ugyanis 6 hónapig érvényes a kártya, míg azoknak, akiknél utólag egy ellenanyag-vizsgálat bizonyította be, hogy átestek a koronavíruson, 4 hónapig érvényes. Akik beoltották magukat, azoknak nem szerepel lejárati idő az igazolványukon, csak az oltás időpontja-írja a Napi.hu.

Kapcsolódó

védettségi

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.