Nincsenek válaszok a veronai tragédiára

Március 21-én befejeződik a napra pontosan egy évvel ezelőtt történt veronai busztragédia miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által indított nyomozás, de az ügyészség még meghosszabbíthatja az eljárás határidejét – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Magyar Nemzetnek küldött válaszából.

A Szinyei Merse Pál Gimázium 17 diákjának és tanárának halálával járó olaszországi baleset kapcsán párhuzamosan indult nyomozás Olaszországban és Magyarországon, az NNI január 22-én halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. Az olasz rendőrség már tavaly március 31-én, vádemelési javaslattal zárta le saját nyomozását, a Hír TV-nek pedig az olasz ügyészség azt állította: két hónapon belül vádat emelnek az ügyben.

Az egész országot megrázó baleset kapcsán már számos olyan információ látott napvilágot, ezek felvetik a gimnazistákat utaztató busztársaság, a Pizolit Kft. felelősségét. A franciaországi síelésből hazatérő diákokat, tanárokat és hozzátartozóikat szállító autóbusz 2017. január 20-án, nem sokkal éjfél után az észak-olaszországi autópályán letért az útról, majd szemből, fékezés nélkül a sztráda felett átívelő felüljáró tartópillérének csapódott. Az ütközés csaknem leborotválta a busz teljes jobb oldalát, majd a jármű kigyulladt. Akik az ütközés után nem tudtak idejében kimenekülni az ablakokon át, halálra égtek vagy súlyos égési sérüléseket szenvedtek, amelyekbe többen a kórházban haltak bele.

Az eset körülményei rögtön azt valószínűsítették, hogy a busz sofőrje elaludt a volánnál. Az ütközést túlélő, a járművet – az életét vesztett váltótársával együtt – vezető 52 éves V. Jánost korábban súlyos alvászavarral kezelték. Vagyis bármikor fennállt a veszélye, hogy egy éjszakai, monoton vezetés során az illető elalszik. A súlyos, maradandó sérüléseket szenvedő V. János azonban tagadta, hogy elaludt volna a volánnál, más magyarázatot azonban nem adott.

Engedély nélkül alakították át  buszt

Pedig lenne miről beszélnie. A kiszivárgott baleseti jegyzőkönyv szerint a Setra típusú buszba engedély nélkül építettek öt pótszéket, hogy a nyereségesebb működés céljából több utast szállíthassanak. Ezzel viszont az ütközés után a túlélők számára megnehezítették a roncsból való kijutást. Szintén engedély nélkül és szintén a profit érdekében pót-
üzemanyagtartályokat szereltek fel. Így a busz nagyobb mennyiségű gázolajat tankolhatott olyan országokban, ahol olcsóbb az üzemanyag. Csakhogy a szakértők azt tartják valószínűnek, hogy az egyik, a busz közepén elhelyezett, 370 literes póttartály az ütközés során megsérült és berobbant, halálos tűzcsapdává változtatva a járművet.

Később az is kiderült, hogy a Pizolit Kft. 21 buszát kezdte el árulni tavaly decemberben. A lépés azt a gyanút erősíti, miszerint a várható kártérítési igényekre számítva a cég így próbál megszabadulni vagyonától. A kft. ingóságait és ingatlanait ugyanis nem helyezték hatósági zár alá.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük