Ez a nap

393 ezer ajánlóívet elvittek, ezeken 3 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni

Az országgyűlési képviselőválasztást megelőző ajánlásgyűjtés első napjáig, hétfőig 68 jelölőszervezet több mint 392 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

500 ajánlást kell gyűjteni, március 5-ig

Mint közölte, a Nemzeti Választási Bizottság 96 pártot és 13 nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az országgyűlési választásra. A jelölőszervezetek korábban már bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, a választási irodák vasárnap este 6 órától kezdhették az íveket kinyomtatni; egy íven nyolc ajánlásra van hely.

Hétfőn kezdték átadni a jelölteknek az ajánlásgyűjtő íveket, a hétfőig igényelt aláírásgyűjtő ívekkel összesen több mint 3 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni. A választáson indulni szándékozó jelölteknek március 5-ig kell összegyűjteniük az 500 érvényes ajánlást.

Az ívek nem másolhatók

Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azok nem másolhatóak. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját, anyja nevét és lakcímét, és alá is kell írnia.

Az ajánlásokat a választókerületi választási irodák ellenőrzik, az ellenőrzés során bizonyos csekély mértékű eltéréseket – például a két keresztnév közül csak az egyiket tünteti fel, vagy nem pontos a lakcím – elfogadnak.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy az ívek szigorú elszámoláshoz kötöttek: ívenként tízezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

About Author

Szólj hozzá!