Ők honnan tudják, hogy mi a jogállam? – Az európaiak 77 százaléka Soros zsebében?

Püff neki! Most főhet a feje Varga Judit miniszterasszonynak! (Mellesleg mielőbbi gyógyulást kívánunk neki!) Az Európai Parlament összeurópai közvélemény-kutatást rendezett októberben. Hogy is van ez a jogállam dolog?

Ezt a kérdést tették fel:

„Ahhoz, hogy az Európai Unió tagjai lehessenek, a tagállamok elfogadják, hogy osztják és betartják a közös értékeket, beleértve a jogállamiságot (amelyben benne van a sajtószabadság, a bíróságok függetlensége, a korrupció elleni harc, az egyének védelme, stb.). Egyetért ön a következő állítással: Az EU-nak csak akkor kéne forrásokat biztosítani a tagállamok számára, ha azok kormányai magukévá teszik a jogál-amiságot és a demokratikus értékeket?” (SZER)

A válaszok természetesen megoszlottak a kérdés megítélésében, amennyiben 36 százalék teljesen egyetért, 41 százalék inkább egyetért, 9 százalék inkább nem ért egyet, s csupán 3 százalék adott kereken elutasító választ. A magyar válaszolók 36 százaléka egyetért, 36 százaléka inkább egyetért és öt százalék az elutasítók aránya. A csehek a legkevésbé elfogadók e követelménnyel szemben, 22 százalékuk mond igent és 37 százalékuk inkább igent, viszont 9 százalékuk elutasítja, hogy őket a jogállamiság állapota miatt esetleg uniós támogatások visszatartásával vegzálják.

Hogy is van ez?

Roppant érdekes: az európai válaszadók a jelek szerint tudják, hogy mi a jogállam! Ismerik annak jellemzőit, ismérveit és elég fontosnak tartják a kérdést, hogy válaszoljanak rá. Vajon honnan tudják? Bizony meglehet, ennek definíciója a világ minden demokratikus országában benne van először a hetedik-nyolcadik osztályos történelemkönyvben például a felvilágosodásról, az amerikai függetlenségi háborúról és a francia forradalomról szóló résznél, de talán már a Magna Charta első említésénél is. Mellesleg pedig a jogi egyetemek első évfolyamos hallgatói számára kiadott államjogi tankönyben bizonnyal szerepel a fogalom szakmai leírása. Mindenesetre az európai polgárok tudják, mi a jogállam és többségük határozottan kinyilvánította akaratát, hogy az EU alapkövetelményeit megsértő, és a közpénzeket magánzsebekbe varázsoló államok ne kapjanak támogatást az ő közös kasszájukból.

Hajaj! Itt most a Fidesz teljes EU-s kommunikációja dőlt romba

Persze a magyar kormány első véleménye alighanem az lesz, hogy a közvéleménykutatást Soros rendelte meg, s a válaszolók sokasága Soros mellényzsebéből kukucskált Magyarországra és Lengyelországra, mert az állandóan változó és kétséges jogállami kritériumok ugyan hogyan is szolgálhatnának a támogatások kifizetésének alapjául?! Egyebekben pedig Magyarországon a jogállam kifogástalan állapotban működik és csak a belső és külső nemzetellenes összeesküvők kelthetik azt a látszatot, hogy nálunk valami baj van. Csakhogy! Ha az Európai Parlament és a Európai Tanács végre jogi formulába önti a népek véleményét a jogállam és a támogatások összefüggéséről, (bár a várható magyar és lengyel vétó miatt ez talán nehéz lesz) az a pénzosztás idején szerfölött kínosan érintheti majd a magyar államháztartást, és az Orbán Viktornak, illetve a Fidesznek oly kedves kedvezményezetteket. Ők persze ellesznek valahogy, jut majd vajacska a kenyerükre némi szalámival. De nekünk, pór magyaroknak alighanem felkopik az állunk. Ezért 2022-ben új rendszert kell bevezetnünk! Olyanokat kell megválasztani, akik tudják, hogy mi a jogállam, sőt azt is tudják, hogy az mire jó!

jogállam

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük