„Magyarországon nincs éhező gyermek, mert aki óvodába, iskolába jár, az kap étkezést” – mondta a magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós nyilatkozatában. Debreceni tudósítónk személyes hangú írása.

Gyermek nyomor és éhez van bármit is állít Orbán Viktor

Kétszázezer magyar gyermek időszakosan éhezik  A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idei Gyermekjogi jelentésében az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének adatai nyomán arról ír, hogy a magyar gyerekek 33,6%-át fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség. Az UNICEF és az Eurostat adatai alapján tudható az is, hogy a magyar gyermekek közül mintegy ötvenezren tartósan, kétszázezren időszakosan éheznek, és még ennél is többen alultápláltak, további százezrek asztalára legfeljebb kenyér, tészta és krumpli kerül.

Bár a pontos adatokat a kérdés összetettsége miatt nehéz megbecsülni, az országban máig húsba vágó problémát jelent a gyermekéhezés. A megdöbbentő nagyságrendet azonban már önmagában is sokan fenntartással fogadják, hiszen a mindennapokban nem találkoznak a jelenséggel, vagy fel sem ismerik, ha a csend mögött nagy baj lapul.

Nem feltétlenül az afrikai éhezőket kell magunk elé képzelnünk, ha a magyarországi gyermekéhezésre gondolunk, a probléma különböző súllyal van jelen az egyes térségekben, illetve közösségekben. Vannak ugyanis olyan családok, ahol átmenetileg kiesik a munkajövedelem, vagy tartósan alkalmi munkából élnek a szülők, és csak a családtámogatási összegek jelentenek csekély, rendszeres bevételt számukra, továbbá sajnos az egyszülős családoknál is előfordulhat ilyesfajta ideiglenes anyagi nehézség. Noha a statisztikákban ezt lehetetlen tetten érni, az is éhezés, ami csak három napig tart.

A nélkülöző gyermek nemcsak az élelmiszerekben szenved hiányt

Talán az emberek többsége bele sem gondol, de a nélkülöző gyermek nemcsak az élelmiszerekben szenved hiányt. Sok gyermek életéből egészen egyszerűen hiányoznak a játékok, a mesék, de a saját ágy, az alapvető higiénés termékek, a tisztálkodási lehetőségek, a villany és a fűtés sem adatik meg mindenkinek, ami lelki és egészségügyi problémákhoz, társadalmi hátrányokhoz is vezet.

Ráadásul a helytelen, egyoldalú, tápanyagban szegény táplálkozás is hatalmas egészségügyi problémákat gerjeszthet. Ha egy gyermek hozzászokik az egészségtelen, cukros, sós, ízfokozókkal és üres kalóriákkal teli ételekhez, gyakran úgy üli végig az iskolai órákat, hogy a menzán, hiába ingyenes az étkezés, a számára íztelen fogásokból egy falatot sem eszik.

Az ételosztásokra sajnos egyre többen érkeznek

Legutóbb el sem akartuk hinni, hogy két család jött négy – négy gyermekkel, akik mint az orgonasíp sétáltak egymás után. Egy másik család három gyerkőccel érkezett. A gyerekek egy része már régi ismerős. Minden hónapban találkozunk velünk, régi ismerősként jönnek, s ölelnek meg bennünket.

Vajon mi lesz a sorsuk pár év múlva, lesz-e erejük kitörni a nincstelenségből, képesek lesznek-e többet elérni, mint szüleik. Egyedül biztos nem megy, a társadalom segítségére van szükség ahhoz, hogy ne legyen az természetes, hogy a közmunkás gyermekének szülei sorsa jut.

De Orbán Viktor elégedett

Szerinte nincs éhező gyermek Magyarországon, a kormányzó őfőméltósága a Várbeli erkélyéről ezt nem is láthatja. Egy dölyfös Döbrögi, egy öntelt kisgömböc uralja az országot, egy alternatív valóságot hozott létre, csak az van, amit ő jóváhagy. Könnyen beszél Orbán, családja minden tagja valószínűleg a milliárdosok táborát gyarapítja, többen a famíliából saját lábu/n/kon állnak. A nemzet veje, Ráhel asszony párja 33 évesen már 35 milliárdot kapart össze szorgos munkával.

Nincs senki Orbán közelében, aki emlékeztetné arra, hogy országában milliók élnek kilátástalan helyzetben?  Egy ígéretét betartott a Fidesz: senkit sem hagyott az árok partján, mindenkit belerúgott a gödörbe.

A kormányfő eltelve saját nagyságától nem veszi -mert nem is akarja-észrevenni:

  • A szociális ellátórendszer úgy ócska és lepusztult, ahogyan van, pénz és ember nélkül haszna szinte semmi.
  • Orbán nem látja az ételosztások növekvő sorát, vannak akik már órákkal ott sorakoznak, az ételosztás helyszínén, hogy biztosan jól tudjon lakni.
  • Orbánnak fogalma sincs a mindennapi valóságról, a láthatatlan Magyarországról.
  • Orbán stadionokat építtet, sportesemények rendezésére önti a százmilliárdokat,
  • Orbán kisvasutat hosszabbít
  • Orbán két kézzel tömi a pénzt az egyházaknak, amik zömét így  megvásárolta magának.

Ki látta Orbán Viktor miniszterelnököt valaha is egy mély-szegénység sújtotta helyen?

Ha lenne benne annyi kurázsi, hogy bekopogna  a bihari térség nyomorban tengődő családjaihoz, meggyőződhetne arról, hogy hány gyerek fekszik le éhesen, hány szülő próbál mindenáron enni adni a gyerekének, s bizony ezért apróbb bűncselekmény elkövetését is vállalják. A megélhetési bűnözés többnyire rejtve marad, de része a mindennapoknak.

Senki sem tudja pontosan, hogy hétvégeken hány gyermek fekszik le éhesen, mert a családnak nem futja minden nap ennivalóra. A szakemberek több százezerre becsülik az időszakosan -tanítás után este, hétvégeken, ünnepnapokon- éhesen lefekvő gyermekek számát. A pedagógusok és az óvónők tudnának -ha mernének – arról beszélni, hogy hétfőnként milyen éhesen mennek az iskolába, óvodába a szegény családok gyermekei. Mindent megesznek amit elébük raknak.

Ajánlom Orbán Viktornak, hogy olvassa el L.Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország című könyvét. Ezt a kötetet egyébként kötelezővé tenném minden országgyűlési képviselő, és kormánytag, illetve helyi kiskirályok számára. Amennyiben a miniszterelnök úrnak és a kabinet tagjainak nem telik a könyvre, gyűjtést indítunk, és minden kormánytagnak megküldjük, még a szabadságolási időszak alatt.

L.Ritók Nóra így ír erről:

“Az egyik univerzumban a minusz 15 fokos hidegben a futballpályák fűtése a legfontosabb. A másikban az, hogy fagyjanak meg az emberek. Ott milliárdokba került a kazánház is, ami a pálya fűtését adja, emitt a szétégett kályhák minden részén ömlik a füst, ha sikerül végre begyújtani. Ott megnyomnak egy gombot, hiszen ezekhez a futballpályákhoz a legmodernebb technika jár, és már melegszik is a víz. Emitt előbb fát kell szedni, akácjövéseket, majd hazahúzni a kukában, feldarabolni kisebbekre, és szárogatni, hogy meggyulladjon végre.”

Várjuk Orbán Viktort a bihari térségben, akár július 28-án, a debreceni ételosztáson. Mondjuk álljon be ételt osztani a nincsteleneknek. Ha ezt megtenné, talán eszébe jutna, honnan jött.

A teljes Orbán interjú itt hallgatható végig.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét