Valami bűzlik Székesfehérváron – tudjuk, hogy mi!

Valószínűleg kezeletlen, azaz veszélyes hulladéknak minősül az a külföldről származó szennyvíziszap, amelyet Székesfehérvár mellett egy agyagbányában raknak le – közölte a szocialista Márton Roland, a megyeszékhely közös ellenzéki polgármesterjelöltje kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Vajon miféle, egészségre káros anyagok vannak a kezeletlen szennyvíziszapban?

A politikus elmondta, a múlt héten a helyszínen fotókat, drónfelvételeket készítettek, amelyek alapján kiderült, az ott lerakott anyag folyékony, azaz kezeletlen szennyvíziszap lehet.

Hozzátette: a kezelt szennyvíziszap egy hosszú eljáráson esik át, mire kiszáradt, morzsalékos anyaggá válik. Ebben a bányában helyezik el például a főváros és Székesfehérvár kezelt szennyvíziszapját, illetve annak egy részét – jegyezte meg.

Márton Roland szerint a székesfehérváriakban joggal vetődik fel a kérdés, hogy a folyékony, kezeletlen szennyvíziszapban milyen egészségre veszélyes anyagok lehetnek.

A zágrábi szennyvízkezelő nem válaszol a kérdésekre

A polgármesterjelölt azt mondta, a szennyvíziszap a kormány jóváhagyásával és engedélyével érkezhetett az országba, és annak székesfehérvári lerakásához az önkormányzat is asszisztál, amikor megvédi ezt a tevékenységet.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke közölte, már tavasszal megkereste az illetékes minisztériumot, mert tudomása volt arról, hogy nagy mennyiségű – tavaly 52 ezer tonna – szennyvíziszap érkezett Magyarországra Horvátországból. Elmondta, helyszíni tapasztalataik alapján azonban nemcsak Horvátországból érkezik a székesfehérvári bányába szennyvíziszap.

Kitért arra is, miután a zágrábi szennyvízkezelő nem válaszolt kérdéseikre, Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő segítségével az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságához fordulnak, hogy megtudják, a horvátok kaptak-e uniós forrást a szennyvíziszap kezelésére.

Szanyi Tibor büntetése

Korózs Lajos a sajtóosztályhoz irányította azt a kérdezőt, aki azt firtatta, valóban megrovással zárult-e a Szanyi Tibor alelnök ellen indított fegyelmi eljárás és hogy az elnökség valóban fellebbez-e a döntés ellen.

Egy másik kérdésre, miszerint Varju László (DK) „kenőpénzt” ajánlott fel tavaly tavasszal az újpesti Horváth Imrének, korábbi szocialista országgyűlési képviselőnek, ha visszalép a választástól, Korózs Lajos azt mondta, ki van zárva, elképzelni sem tudja.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük