Helyettesítsd a CIA-t Sorossal: ugye, ismerős?

Nincs semmi kreatív az Orbán-rezsim eszközeiben, ahogyan propagandistáinak hada teljes erővel gyalázza ellenfeleit. Márpedig minden szabad és becsületes ember ellenfelüknek számít. Az orbáni propaganda régi mintát követ: a szovjetek például tökélyre fejlesztették az efféle kampányokat.

Minden háború első áldozata az igazság

2017-ben jelent meg magyarul az Európa Kiadónál az irodalmi Nobel-díjas fehérorosz Szvetlana Alekszijevics megrázó dokumentumregénye, “Fiúk cinkkoporsóban” címmel. Alekszijevics már a nyolcvanas években, szovjet állampolgárként, a rezsim hazugságai ellen küzdve elkezdte feltárni, hogy mi történt valójában az 1979-es szovjet bevonulás óta az afganisztáni háborúban. Rengeteg érintettet, katonákat és családtagjaikat szólaltatott meg az író-újságíró.

Senki nem tudott semmiről

Döbbenetes tények sokkoló halmaza az így létrejött dokumentumregény. Ezreket vittek haza cinkkoporsókban, és erről a szovjet állampolgárok alig tudtak valamit. Még kevesebbet tudtak mindarról, amit a szovjet katonák műveltek, és amit az afgán ellenállóktól elszenvedtek.
Ahogyan a Gorbacsov-korszakban oldódtak a korlátok, majd Afganisztánból kivonult a hadsereg, és egyre gyorsabban bomlott a Szovjetunió, Alekszijevics dokumentumai egyre szélesebb körben jutottak el a közvéleményhez. És azonnal beindult az írónő elhallgattatására irányuló propagandakampány.

Cinkkoporsók ezrei

A “Fiúk cinkkoporsóban” 2017-es magyar kiadásába már bekerültek azoknak az elkeserítő pereknek a dokumentumai is, amelyek során bíróságok előtt meghurcolták Szvetlana Alekszijevicset. Olyan korábbi beszélgetőtársai, akik a nyolcvanas években még mindent el akartak mondani az általuk átélt borzalmakról, vagy odaveszett férjük, fiuk haláláról, az egész értelmetlen háborúról, a könyv megjelenése után rejtélyes módon ellene fordultak, és beperelték, hazugsággal vádolták, hatalmas kártérítést követeltek tőle, hogy ezzel tönkretegyék.

Szovjet forgatókönyv

A pereskedők persze nem magányos emberek voltak. Hatalmas kórussal együtt léptek akcióba.

“Az előre elkészített szovjet forgatókönyv szerint Szvetlana Alekszijevicset szervezetten megátkozzák mint CIA-ügynököt, a világimperializmus kiszolgálóját, aki állítólag két Mercedesért és dollárkoncokért rágalmazta meg nagy Hazáját és annak hős fiait…”

– olvasható a “Fiúk cinkkoporsóban” 302. oldalán.

Ugye, milyen ismerős?

Meglepő vagy sem, minden korszakban tömegek hiszik el a propagandaszócsövek nyomán a “kellemetlen” emberekről, hogy valakinek az ügynökei, kiszolgálói, akik kizárólag anyagi okokból “rágalmazzák” a makulátlan rendszert.

Manapság, a magyar rezsim éppen sorosozással, migránsozással, brüsszelezéssel szédíti a hiszékenyeket. A lényeg azonban mindig, mindenütt ugyanaz.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük