Orlando Bloom, a Gyűrűk ura Legolas-a Ukrajnában járt – Találkozás Zelenszkijel

Orlandó Bloom, a  Karib-tenger kalózai és a Gyűrűk ura filmek sztárja vasárnap ellátogatott egy kijevi gyermekközpontba, mint az ENSZ UNICEF gyermekszervezetének jószolgálati nagykövete – adta hírül hétfőn a Reuters, kiemelve, hogy a híres színész jóval az orosz agresszió előtt, még 2016-ban járt utoljára Ukrajnában.

Legalább 465 gyermek halt meg eddig

Orlando Bloom Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt a közeljövőben tervezett humanitárius segítségnyújtási projektekről, valamint a háború utáni újjáépítéssel kapcsolatos kérdésekről, amelyet, amelyek középpontjában a gyermekek érdekei állnak. A színész az UNICEF honlapján olvasható közleményében azt írta, hogy most a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek és családjaik számára nyújtanak támogatást.

Az ukrán főügyészség szerint a több mint 13 hónapja tartó háborúban legalább 465 gyermek halt meg Bloom háromnapos látogatásán az ukrán főváros mellett Irpinben és Gyemidivben is járt az UNICEF közleménye szerint. Zelenszkij tájékoztatása szerint csaknem 2,7 millió ukrán iskolás kényszerül online vagy vegyes formában tanulni, és mint mondta, „ háború miatt nagy a kockázata, hogy a gyerekeknél depresszió, szorongás és más mentális problémák alakulnak ki”. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy sok ezer ukrán gyermeket „oroszosítanak erőszakkal, és fosztanak meg ukrán identitásuktól”.

Bloom az UNICEF gyermekszervezetének jószolgálati nagykövete

– Az ukrajnai gyermekeknek vissza kell kapniuk a gyermekkorukat – mondta Orlando Bloom. A 46 éves színész azoknak az ukrán gyermekeknek a sorsát is megemlítette, akiknek a hollétéről nincs hír, és anélkül, hogy kimondta volna Vlagyimir Putyin nevét, „háborús bűnösként” beszélt az orosz elnökről. Az ukrán gyermekek elhurcolása miatt a hágai Nemzetközi Bíróság letartóztatási parancsot adott ki Putyin ellen. Oroszország ugyanakkor tagadja, hogy gyermekeket deportáltak volna Ukrajnából. Moszkva megfogalmazása szerint „a gyermekeket csak biztonságba helyezték” az ukrajnai háború miatt -írja a Népszava.

Kapcsolódó