Örömünnep Philadelphiában

Az amerikai futball nagydöntőjében, azaz a Super Bowl-on utolérte a végzet az alapszakasz és a rájátszás legértékesebb játékosának (MVP) választott Tom Brady-t.

Trükkös játék

Az NFL történelmében az MVP játékos rendre elbukta a Super Bowl-t, az ötszörös győztes New England Patriots irányítóval ez másodszor fordult elő. Minden idők egyik legjobb fináléjának első félidejében láttunk touchdown után kihagyott plusz rúgást, majd kapufára rúgott mezőnygól-kísérletet is.

Egy-egy trükkös játék után a New England Patriots irányítója Tom Brady nem tudta elkapni a labdát, igaz nem kapott pontos passzt, míg a másik oldalon a Philadelphia Eagles irányítója, Nick Foles touwchdownnal fejezte be az akciót. A Super Bowl-ok történetében először ért el TD-t egy csapat irányítója.

A záró negyedben először és utoljára vezetett (32-33) a Patriots, ám a végjáték már az Eagles-é volt, sorsdöntőnek bizonyult, hogy két és fél perccel a vége előtt földre vitték Tom Brady-t.

52. Super Bowl:
Philadelphia Eagles-New England Patriots 41-33 (9-3, 13-9, 7-14, 12-7)
Minnepolis, US Bank Stadium, 67 612 néző

Az első támadást a Philadelphia vezethette. Egy remek akció végén hamar a touchdown közelébe került a csapat, de a Patriots védői az utolsó yardokon megálljt parancsoltak riválisaiknak, akiknek így be kellett érniük a mezőnygóllal. A New England azonnal válaszolt: egy hasonlóan hosszú és magabiztos támadósorozatot végül csak egy mezőnygól zárt le (3-3).

A labda a kapufán csattant

Nem kellett sokat várni az újabb pontokra: az Eagles a tavaly még Patriots-színekben bajnok LeGarrette Blount nagy futásával kezdett, majd Nick Foles adott egy 34 yardos touchdown-passzt Alshon Jefferynek, igaz, az extra pont kimaradt (9-3). A Patriotsnak újra megvolt a lehetősége válaszolni, de ezúttal is megtorpant a célzónához közel, ráadásul hibázott a speciális egység, és a labda a kapufán csattant.

A második negyedben mindkét védelem kivédekezett egy-egy támadást, pedig a Patriots még olyan trükköt is bedobott, amikor Brady kapott volna egy átadást, amely végül egy kicsit hosszúnak bizonyult. A rövid csendet az Eagles törte meg: Jeffrey újabb remek elkapását követően, LeGarrette Blount futott 21 yardos touchownt, a kétpontos kísérlet kimaradt. A Patriots megint jól kezdte a támadását, de a touchdownt ezúttal is elmaradt, ismét mezőnygólt rúgtak. Az első labdaszerzést a New England védelme hajtotta végre, Foles felpattanó hosszú passzát szedték le. Ezt ki is használta a Patriots, amely egy hosszú drive végén a tavalyi Super Bowl-hős James White futásával szépített, az extra pont viszont kimaradt (15-12). A félidő vége előtt újra villant a Philadelphia: néhány yardra a végzónától az Eagles nekiment a negyedik kísérletnek, s egy trükkös játékkal az irányító Foles kapott végül passzt (22-12). Nick Foles lett ezzel az NFL történetének első játékosa, akinek passzolt és elkapott touchdownja is volt a Super Bowlban.

A nagyszünet után bekezdett a Patriots: Brady Rob Gronkowskival játszott össze négyszer, az akciót a hatalmas támadó fejezte be, felhozva ezzel csapatát (22-19). A Philadelphiának újra volt válasza, a támadóegység nagy lendülettel haladt előre, és Foles újabb mértani passzát Corey Clement húzta be (29-19). A Patriots ezzel együtt tapadt a riválisra: Brady Chris Hogannek adott 26 yardos touchdown-passzt (29-26).

A csoda elmaradt

A negyedik negyedet Jake Elliott mezőnygólja vezette fel (32-26), de így a New England a fordításért támadhatott: Brady újra megállíthatatlannak bizonyult, az end zone-ban pedig megint Gronkowskit találta meg (32-33). Az Eagles bő kilenc perccel a vége előtt indította következő támadását, ebből közel hét percet leégetve szerzett touchdownt Zach Ertz révén Foles átadásából. Az Eagles kétpontosra ment, hogy egy touchdown legyen a különbség, de nem sikerült (38-33).

Bradynek 2 perc 25 másodperce volt a fordításra, de a második játékra Brandon Graham odaért az ötszörös bajnok irányítóhoz, és kiverte a kezéből a labdát, amit az Eagles szerzett meg. A Philadelphia égette az órát és Elliott harmadik mezőnygóljával nyolc pontosra nőtt a különbség (41-33).

Bradynek már csak 58 másodperce maradt, de ezúttal nem tudott csodát tenni.

Forrás: MTI – Fotók: philly.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük