“Orrba nyomja” az országot az ősz!

Egy nagyon kemény mondat: délkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések hétfőn napközben a Dél-Alföldön akár zivatarokról függetlenül is meghaladhatják a 60 km/h-t. Ez lenne az idei ősz?

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.09.29. kedd éjfélig

Hétfőn a délről észak felé haladó csapadékgócokban előbb a Dunántúlon várható helyenként zivatar. Délutántól az ország keleti felén is labilizálódik a légkör és az elszórt záporok mellett zivatarok kialakulása is várható. (Összességében délutántól főként a Dunántúl keleti felén, középső országrészben, Alföld középső és déli részén valószínűbb zivatar.) Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, 60 km/h-t meghaladó széllökés valószínű. Leginkább az Alföld délkeleti részén késő délután, kora este esetleg 80 km/h körüli szélroham, illetve jégeső is társulhat az intenzívebb zivatarokhoz. Késő estére keletre, északkeletre szorul vissza a labilisabb légtömeg, majd ott is megszűnnek a zivatarok. Kedden délután északkeleten labilisabb a légkör, de zivatarra kisebb az esély.

A folytatásban:

– Szerdán szeles, erősen felhős, borongós időben, főként északkeleten esőre kell számítani. Másutt jelentősebb csapadékot nem hoz az ősz legalábbis nem valószínű.

– Csütörtökön előreláthatólag a Dunántúlon változóan felhős-napos, csapadékmentes, míg keleten erősen felhős, borongós idő várható, ott kisebb esővel. Mérsékelt lesz a légmozgás.

– Péntekre élénkülő déli széllel, újabb kiterjedtebb csapadékmező érkezése körvonalazódik.

– Hétvégére – jelentős előrejelzési bizonytalansággal – viharossá fokozódó déli széllel, enyhe levegő érkezik térségünkbe. Szombaton nagyrészt csapadékmentes, vasárnap már záporokkal, zivatarokkal tarkított, változóan napos-felhős, enyhe időre készülhetünk.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfronti hatásra számíthatunk. A frontra érzékenyeknél fejfájás jelentkezhet. A Dunántúlon az élénk, erős szél az ingerlékenységet fokozza. Fájdalom jelentkezhet a korábbi műtétek, valamint a törések helyein. Futó záporok bárhol előfordulhatnak, így esernyőt célszerű magunkkal vinni. Hűvös lesz, öltözzünk rétegesen. A kellemetlen időjárás a hangulatunkat negatívan befolyásolhatja, a depressziós tünetek fokozódhatnak. Az átmeneti napos időszakok azonban ezt némileg ellensúlyozhatják.

MET/Eumet

ősz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük