Két és fél milliárd forinttal tartoznak az államnak azok a pártok, amelyek nem érték el az egy százalékot sem az áprilisi választáson – számolt be róla az RTL Klub.


A kampánytámogatásokat mindössze három párt, az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza, 13 szervezet azonban egyetlen fillért sem utalt vissza az Államkincstárnak.

Az adósok között van az Összefogás Párt, amelyet a volt monoki polgármester alapított. A Szepessy Zsolt vezette párt már a négy évvel ezelőtti választásra is kapott 355 millió forintot, amit végül nem fizettek vissza, így az idei támogatással együtt már 728 millió forinttal tartoznak. Az ügyben eljárást is indítottak Szepessy ellen.

A pontos adatokat sokáig titkolták

Nem ismerhettük meg azoknak a pártoknak az elszámolását, amelyek jelentős, akár több 100 milliós támogatást kaptak a 2018-as parlamenti választási kampányra. Az 1 százalék alatt szereplő pártoknak – ezek főként kamupártok – az utolsó fillérig vissza kellene fizetni a támogatást. Ám nem tudni, ki mire költött pontosan, és mennyit utalt vissza. A Transparency kikérte az erről szóló adatokat, ám a válaszokat elég drágán méri a Magyar Államkincstár. 5,4 millió forintot kértek azért, hogy megtudjuk, a kamupártok hogyan használták fel a százmilliós kampánytámogatásokat, melyeket az államtól kaptak.

Immár augusztus van, de a Magyar Államkincstár semmilyen közleményt nem jelentetett meg arról, hogy a pártok mennyi pénzt használtak fel, ezekkel hogy számoltak el, mennyi pénzt fizetettek vissza. A MÁK honlapján sem találni az erre vonatkozó részletes adatokat. Az Index megkérdezte a MÁK-tól, ám nem kaptak semmilyen választ napok óta. Az RTL-Klubnak viszont végre válaszoltak.

(Forrás: RTL Klub, Index)

Kapcsolódó:

Megszűnt az egyik kamupárt, a pénznek annyi…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét