Pilz Olivér: Harry Potter sem segít, ha az alsó tagozatos diák olvasni sem tud, mert funkcionális analfabétának számít

Pilz Olivér nevét, 2016 elején ismerte meg az ország, amikor nyilvánosságra hozta a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének a közoktatás problémáiról szóló nyílt levelét . 

Azóta sok víz lefolyt a Dunán,

a tanárok tiltakozása óriási tömegeket mozgatott meg, majd ahogyan sajnos már megszokhattuk, elhalt az egész, csak úgy csendesen. A Tanítanék Mozgalom a múlt hét végén adott ismét életjelt magáról, egy az országfőterén a Kossuth téren tartott demonstrációval. A mozgalom egyik arcával, Pilz Olivérrel, a Magyar Nemzet online oldalán jelent meg interjú.

A tüntetésen bejelentették az oktatási minimumot, amely lényegében a Tanítanék és nyolc ellenzéki párt által elfogadott alapelveket foglalta egybe:

Talán a legfontosabb közülük, hogy csökkenteni kell a kötelező tanulói óraszámokat – ma egy diák nagyon leterhelt, heti 38-39 tanórája van. Ehhez képest a reális, elvárható szám heti 30 óra lenne, hiszen a gyerekeknek otthon is kell tanulniuk, készülniük az órákra. Idő kell ahhoz is, hogy egy hobbiban is kiteljesedjenek, valamiben, ami igazán róluk szól.”

A tanároknál elsősorban a túlterhelés jelent problémát:

A korábbi 22-ről 26-ra emelték a kötelező heti óraszámunkat, ami mellett még helyettesítünk, dolgozatot javítunk,  és felkészülünk a következő napra  is kell – ráadásul az órai papírmunka mellett rengeteg otthoni adminisztráció is vár ránk: minősítés, önértékelés, portfóliókészítés, úgyhogy a 26 órát bátran megszorozhatjuk 1,6-del. Mindezt úgy, hogy valaki pont annyi fizetést kap, mint a heti 22 óra után. ”

Nincs szó a Nemzeti Alaptanterv valódi felülvizsgálatáról:

“Egyedül Palkovics László oktatási államtitkár beszél a NAT revíziójáról, miközben Csépe Valéria miniszteri biztosként új alaptanterv előkészítésén dolgozik egy olyan szakértői csapattal, amelyről keveset tudunk. Hogyan lehetne új és hatékony terveket kidolgozni, ha még a régi alaptanterv hibáival sincsenek tisztában az érintettek? “

Úgy gondolja, az új NAT valószínűleg a régi romjaira épül majd, és nem hoz igazi változást:

“Ami pedig a terveikből, ötleteikből kiszivárgott, az csak szépségtapasznak tűnik egy düledező rendszeren. /…./ ” Például a felvetésre, hogy a gyerekek olvassanak alsó tagozaton inkább Harry Potter könyveket, mint Jókait. Jól hangzik, de Harry Potter sem segít, ha az alsó tagozatos diák olvasni sem tud, mert funkcionális analfabétának számít.”

Az oktatási minimum tervét csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik nem támogatta:

A többiek mellett a kormánypártokat is megkerestük az elképzeléseinkkel, nem reagáltak. A Jobbik viszont végig részt vett az ellenzéki pártok oktatásról szóló egyeztetésein. Az pedig közel sem biztos, hogy nem támogatják a terveinket, az ellenzéki erők erről csak februárban írnak alá megállapodást.”

A hatalom ne törekedjen az oktatási intézmények maga alá gyűrésére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük