A Városliget Zrt. úgy használta fel Nyáry Krisztián szövegrészletét, hogy ahhoz a szerző nem járult hozzá. Külön felháborító, hogy a Városligetnek azt a megújítását reklámozzák az idézettel, amit Nyáry ellenez. Nem értjük mi történhetett, de cikkünk megjelenésének időpontjára, mind a két bejegyzés – amelyekből az alábbiakban idézünk – eltűnt eredeti helyéről. Megkerestük a művészt, hogy miért törölte a posztot. Ahogy megérkezik a válasza, azonnal közöljük.

[mnky_ads id=”10551″]

Nyáry Krisztián akarata ellenére….

Az író, művészettörténész közösségi oldalán osztotta meg, hogy úgy használta fel az állami tulajdonban lévő cég egy szövegrészletét, hogy korábban telefonon és írásban is visszautasította a velük való együttműködést,  ezt írta:

[mnky_ads id=”10552″]

„Az általam elmesélt történeteket azért posztolom a Facebookon, hogy minél többen elolvassák azokat. Sosem érdekelt, ha esetleg olyanok is megosztják, akikkel sok dologban nem értek egyet. (A múlt héten kifejezetten viccesnek találtam, hogy Semmelweisről írt posztomat egy szocialista és egy jobbikos képviselő, valamint egy fideszes politikai háttérember is egyetértőleg osztotta meg.)

Az azonban felháborít,

amikor cégek vagy más szervezetek – a megkérdezésem nélkül – reklámcélból használják fel az írásaimat. Mint például ezt is. Többször elmondtam nyilvánosan is, hogy nem értek egyet az ún. Liget-projekttel.

Azért nem, mert a Városliget mellet nőttem fel, ismerem minden szegletét, és bár azt gondolom, hogy erősen megérett a rehabilitációra, ezt a fajta urbanisztikai beavatkozást kifejezetten károsnak gondolom. Ezt nemcsak megírtam, hanem telefonon el is mondtam a Városliget Zrt. kedves munkatársának, aki másfél éve felhívott, és megkérdezte, nem szeretnék-e együttműködni velük a projekt népszerűsítésében.

Ehhez képest

tegnap az én Szinyeiről írott posztom egyik részletével reklámozták, hogy a „megújuló” Városligetben milyen „nagyszerű piknikekre lesz hamarosan lehetőség, csodálatos zöld környezetben”. Szerintem meg nem lesz. Attól tartok, a „csodálatos zöld környezet” éppen most szenved visszafordíthatatlan sérüléseket. Szomorú, hogy a tegnapi reklámposzt alapján sokan azt hihették, támogatom, ami a Ligetben történik. Beszélgetnünk, sőt vitatkoznuk akkor is kell, ha nem értünk egyet egymással. De ez így elég ordenáré.”

A Liget Budapest közösségi oldal nem kevés pénzből reklámozza is a posztot, amelyben a Szinyeiről szóló idézet mellé az alábbi szöveg van írva:

173 éve ezen a napon született Szinyei Merse Pál. Remekműveiből jó pár a Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery termeiben vár Benneteket.
A megújuló Városligetben pedig nagyszerű piknikekre lesz hamarosan lehetőség, csodálatos zöld környezetben.

(forrás: merce.hu)

Megérkezett Nyáry Krisztián válasza, köszönjük a gyors reakciót!

“Törölte a posztot a Liget, ezzel az enyém is törlődött”

 

A cél és az eszköz viszonya – a Városliget nemzetiesítése

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét