Putyin elzárja a gázcsapot – Az orosz elnök válasza az EU által bevezetett árplafonra

Megérkezett az orosz elnök válasza az EU által bevezetett árplafonra. Putyin megtiltotta az orosz olajexportot olyan országokba, amelyek „felveszik az ársapkát”. Vlagyimir Putyin fontos bejelentést tett  a Független Államok Közössége (FÁK) vezetőinek találkozóján Szentpéterváron december 26-án – írja a Reuters.

Egyenlőre 5 hónap

 Vlagyimir Putyin elnök kedden megadta Oroszország régóta várt válaszát a nyugati árplafonra, és aláírta azt a rendeletet, amely február 1-től öt hónapra megtiltja a kőolaj és olajtermékek szállítását azon nemzetek számára, amelyek betartják a sapkát.

Az USA, az Európai Unió és Ausztrália ebben a hónapban megállapodott az orosz tengeri kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról december 5-től Moszkva ukrajnai „különleges katonai művelete” miatt.

A felső határ közel van az orosz olaj jelenlegi árához, de jóval  az alatt amelyet Oroszország el tudott adni az idei évre, és ez segített ellensúlyozni a Moszkvával szembeni pénzügyi szankciók hatását.

Oroszország vékony jégen táncol

Oroszország Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olajexportőre, és értékesítésének jelentős fennakadása messzemenő következményekkel járna a globális energiaellátásra. A kormányportálon és a Kreml honlapján közzétett rendeletet közvetlen válaszként mutatták be

„az Egyesült Államok és a hozzájuk csatlakozó külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és a nemzetközi joggal ellentétes fellépéseire”.

A Brent olaj hordónkénti ára nagyot esett az elmúlt napokban

Ilyen alacsony szinten utoljára a háború előtt, ez év januárjában volt a Brent olaj árfolyama, szerdán bement 80 dollár alá.

Bár hétfőn kivetették az EU-s embargót a tengeren szállított orosz olajra és bevezették az ársapkát, amelynek értelmében az orosz olaj hordónkénti árát 60 dollárban maximalizálta az Európai Unió és a G7-csoport, a mostani esés nem ezekre az intézkedésekre vezethető vissza. (Növekedés.)

 

Holoda Attila magyar szakértő így nyilatkozott az ársapkákról általában.