Kerítésen innenKiemelt hírek

Rabszolgatörvény beélesítve — Most jó lenni katonának?

Ruszin-Szendi Romulusz: "a honvédség már nem a Néphadsereg, amikor kihízott részeges tisztek vezetik alkoholos befolyásoltság alatt a sorkatonákat

Úgy látszik hiába vonult ki úgy szólván testületileg a magyar honvédség főtiszti kara Orbán Viktor februári országértékelőjére. Hiába tették félreérhetetlenné, hogy a pártpolitikától  “független” magyar hadsereg kinek a pártján áll. Nem sikerült a kísérlet. A kormány most éppen a honvédségnél élesíti be az elfogadása pillanatától a viták kereszttüzében álló rabszolgatörvényt.

Akár a 400 órát is átlépheti az éves túlszolgálat időkerete a magyar honvédségnél – szól a legújabb kormányzati törvényjavaslat. Ez eddig 300 óra volt. Ráadásul a veszélyhelyzetben teljesített túlszolgálat nem is számít. Vette észre az mfor.

Megint egy az éjleple alatt beadott salátatörvény

A túlszolgálat naptári évenként 400 óra lehet – csak egy apró bejegyzés abban a kedd este a parlamentnek benyújtott salátatörvényben, amely a honvédek jogállásáról szóló törvényt is módosítana. Eddig a katonáknak is legfeljebb 300 óra lehetett a túlszolgálat évente. Ezt a rendelkezést módosítaná úgy Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy a 300 órát átírja 400 órára, a legfeljebb szót pedig kiveszi a szövegből.

A vészhelyzeti túlszolgálat, nem számít bele a 400 órába

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Tehát ha gond van a katonák létszámával, akkor a 400 órás túlszolgálati idő is átléphető. Amúgy pedig időkeret alkalmazása esetén a munkáltatói jogkört gyakorló a túlszolgálatot nem előre rendeli el, hanem annak időtartamát az időkeret lejártakor állapítja meg. Ráadásul a kormány már április 16-án elrendelte, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt túlszolgálat nem számít bele a katonák éves túlszolgálat időtartamába. Pedig az sem kevés. Lapunk is írt róla, hogy a mostani veszélyhelyzetben a katonák heti szolgálatteljesítési ideje heti hatvan óra lehet. Ez nagy ugrás, hiszen a honvédek jogállásáról szóló törvény szerint általános szolgálati rendben heti 40 óra, készenléti jellegű beosztásban pedig heti 54 óra volt eddig a szolgálatteljesítési idő. Gyakran laktanyán kívül vannak mostanában a katonák.

Előzmény

 

Szólj hozzá!