Rajtunk üt az igazi tél +orvosmeteorológiai előrejelzés

Persze tudjuk, itt az ifeje, mégis alighanem a többséget rsisszuk érinti, hogy jön a didergő királyok évada a tél,  vasárnap délután mediterrán ciklon okoz csapadékos időjárást hazánkban. A Dunántúl felől fokozatosan a keleti országrész fölé helyeződik át a jelentősebb esőket adó csapadékmező. Nyugaton fokozatosan megszűnik az eső, de borongós marad az ég és nyirkos a levegő.

Vasárnap ketté válik az ország időjárása

Igen nagy, akár 10 fokot is meghaladó hőmérsékletbeli különbség alakulhat ki kora délutánra az északnyugati, valamint a délkeleti országrészek között. Ezt a déli térségben megélénkülő, délkeleten felerősödő DK-i, illetve az északnyugati térségben jellemző élénk ÉNY-i szél okozza. Vasárnap éjjel országszerte borongós időben, keleten lassan megszűnik az eső, miközben, a nyugati, délnyugati határmegyékben elkezd esni a havas eső, majd havazás is kialakulhat. Délen legyengül a D-i áramlás, miközben északnyugaton élénk marad, sőt erősödik az északnyugati szél.

Hétfőn eleinte

A Dunántúlon, a déli órákban már a középső országrészben is élénk, néhol erős ÉNY-i szél támad. Keleten, északkeleten, illetve a nyugati határszélen gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.

Reggel még zömmel zárt, északnyugaton szakadozottabb felhőzet mellett, délkeleten lehet gyengülő hószállingózás, havas eső, északkeleten kisebb eső.

Délelőtt megszűnik a csapadék. Kezdetben a középső országrész, majd a déli megyék fölött elvékonyodik, szakadozik a felhőtakaró. A változó felhőzet mellett egyre többfelé kisüt a nap. Északon, északkeleten maradhat tartósan zárt a felhőzet, melyből itt-ott hószállingózás, havas eső is előfordulhat.

Este, majd éjjel északon várható szakadozottabb felhőzet, míg a déli, délkeleti országrész fölé húzódhat mérsékelten vastag, zárt felhőtakaró. Csapadék nem valószínű.

A nyugati határszél és a Tiszántúl kivételével erős lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj. Reggel kiterjedt, gyenge vagy mérsékelt erősségű fagyra készülhetünk.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

vasárnap délután északnyugaton +2, délkeleten +13,

hétfő reggel északnyugaton -2, délkeleten +5,

hétfő délután északnyugaton +2, délkeleten +6,

kedd reggel -4 – +1 fok körül alakul.

– Kedden a fagyos reggelt követően, napközben hideg, de változóan napos-felhős idő várható. A délnyugati és az északkeleti országrész kivételével erős ÉNY-i szél fúj. Este várhatóan beborul, majd északnyugaton, később északon, éjjel pedig már inkább keleten hóesés, havas eső várható. A déli országrészben nem valószínű számottevő csapadék. Eközben DNY-ira fordul a továbbra is erős szél.

– Szerdán mérséklődik, de szeles marad az idő. Eleinte erősen felhős időben lehet elszórtan vegyes halmazállapotú csapadék is, majd csökkenő, szakadozó felhőzet mellett némi napsütés is előfordulhat. Enyhülés kezdődik.

– Csütörtökön előreláthatólag újabb mediterrán ciklon, azaz csapadékzóna érkezik. Megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső. A DNY-i szélnek köszönhetően tovább enyhül az idő.

– Péntekre várható a ciklon hidegfrontja. ÉNY-ira forduló, erős szél, borongós idő, kelet felé mozgó, távolodó eső most a legvalószínűbb. Ismét lehűlés kezdődik.

– Jövő hétvégére egyelőre nyugodtabb légköri helyzet kialakulása valószínűsíthető. Változó felhőzet, időszakos napsütés, néhol makacs párásság és az évszaknak megfelelő hőmérséklet kialakulása körvonalazódik.

Biometeorológia

Vasárnap ismét egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. Az ország nagy részén meleg-, északnyugaton hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A kettős fronthatás fejfájást idézhet elő a frontra érzékenyeknél. Továbbá fáradtság, álmosság jelentkezhet. A csapadék a szív és érrendszeri betegeket viselheti meg leginkább. Északnyugaton az ízületi panaszok is felerősödhetnek. A korábbi törések, valamint a műtétek helyei fájdalmasak lehetnek. Esernyőt vigyük magunkkal!

Hétfőn átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Hidegfront hoz erősödő ÉNY-i szelet. A téli napsütés kedvezően hat az általános hangulatra, érdemes egy rövid sétára kihasználni a napos órákat. A szél viszont jelentősen rontja a hőérzetet, ezért tanácsos ennek megfelelően felöltözni. Ugyancsak a szél hatására többeknél jelentkezhet erőteljes, migrénes fejfájás, illetve indokolatlan feszültség érzet, ingerlékenység.

Szeles időben megfigyelhető, hogy a krónikus légzőszervi, ill. mozgásszervi betegek állapota is romlik, de a szív- és érrendszeri bántalmak is felerősödhetnek, a vérnyomás ingadozhat (a magas vérnyomás betegeknek érdemes megmérni 1-2x a nap folyamán vérnyomásukat). Az epilepsia betegekben a rosszullétek gyakorisága nőhet. (Eumet)

Egy „melengető” hír:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest