Connect with us

Kerítésen innen

Rétvári Bence kormányfényezése – Ezek szerint nincs újabb pozitív hírük

Megosztás

Novák Katalin pedofil-botránya és más bajok ellensúlyozása érdekében bevetették a nagyágyút Rétvári Bence államtitkárt, aki újabb bőrt akar lehúzni a nagy nehezen és nem is az ígéret szerint megadott tanárbéremelésekről.

Rétvári Bence
Megosztás

A köztársaságielnöki pedofil-botrány és a legújabb EU-s kötelezettségi eljárás árnyékában úgy látszik nincs egyetlen ezeket ellensúlyozó időszerű „jó hír” sem a kormány tarsolyában, így bevetették a nagyágyút Rétvári Bence államtitkárt, aki újabb bőrt akar lehúzni a nagy nehezen és nem is az ígéret szerint megadott tanárbéremelésekről.

Minden  ok, (vagy inkább KO?)

A béremeléssel nemcsak a tanárok alapilletménye emelkedett, hanem különböző pótlékaik és megbízási díjaik összege is – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Rétvári Bence rámutatott: növekedtek az osztályfőnöki, az igazgatói, a munkaközösség-vezetői, az igazgatóhelyettesi, a tagintézmény-igazgatói, az intézményegység-vezetői, valamint a többlettanítási órák után járó díjak, továbbá a nemzetiségi, a gyógypedagógiai és a diabéteszpótlékok is.
Az egyes fenntartók a teljes korábbi bértömeg 32,2 százalékkal növelt összegét kapták meg januártól, így a pótlékokat is összességében ugyanolyan mértékben emelhették, mint az alapilletményt – áll a közleményben.
Az államtitkár hangsúlyozta, a pótlékok emelése azért is fontos a kormány számára, mert a többletfeladatot vállalók esetében ennek a többletnek meg kell jelennie jövedelmük emelkedésében.

A gyerekekkel többet foglalkozó tanároknak többet kell keresniük

A béremelés célja, hogy a gyerekek nevelése és oktatása minél magasabb színvonalú legyen, minél életrevalóbban végezzék el az iskolát – tette hozzá az államtitkár. A gyerekekkel többet foglalkozó tanároknak többet kell keresniük.
Az illetményemelés után a tankerületi iskolákban a tanárok bére átlagosan 652 530 forintra nőtt, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forintra emelkedett – írta az államtitkár.
Kitért arra is, hogy a kormány a költségvetésben létrehozott egy 340 milliárd forintos tanárbéremelési alapot, amelyet teljes egészében a tanárok és az óvónők béremelésére kell fordítaniuk a fenntartóknak.

Egy kis(?) önfényezés sosem árt, különösen ezekben a vészterhes időkben

A pedagógusok bére MA-végzettség (vagyis mesterképzésen szerzett diploma) esetén további 2 százalékkal, hiányszakot oktatók esetén további 4 százalékkal nőtt, azok a pedagógusok pedig, akik hátrányos helyzetű térségben, osztályban tanítanak, 20 százalékos többletjuttatásban részesültek – áll a közleményben.
Megjegyezte, ezzel is az érintettek gyerekekért végzett többlet-erőfeszítéseit ismeri el a kormány.
A kormány kiemelt célja a tanári hivatás anyagi és erkölcsi megbecsülése, ezért döntött a valaha volt legnagyobb mértékű tanárbéremelés megvalósításáról – közölte az államtitkár.

Előzmény

Rétvári Bence

Szerző