Rosta Mária: Orbán a Hősök terén Laborcként kezdte, ma ő a Táltos

Rosta Máriát sokan a producerek nagyasszonyának mondják. Huszonöt éve él férjével, Szörényi Szabolccsal, rengeteget tett az Illés együttes, és Szörényi Levente életművének frissen tartásáért. A menedzserrel Stumpf András készített interjút, ebből szemlézünk.

Tao-ügy

A beszélgetés mi mással kezdődhetett volna, mint a tao kivezetésével a kulturális életből. Rosta elmondta, annyit bukik a tao kivezetésével, mint mindenki más, aki nagyközönség előtt színvonalas előadásokat állít színpadra. Egy-egy előadás bekerülési összege kilenc számjegyű és nem egyessel kezdődik:

“Én egyébként nem tartozom a tao-rendszer extra haszonélvezői közé. Vannak, akik 4-5 milliárd forint bevétellel számolhatnak. Igaz, a tao miatt át kellett gondolnom a jövő évi megjelenéseimet és programjaimat, de gondolkodom már egy ideje: háromnegyed éve sejtem, hogy baj lesz azokból a visszaélésekből, amelyekre a törvény lehetőséget adott eddig. Annyi „ügyes” megoldás volt, mint kiderült…”

Egyre kevesebbet vacsorázgatunk politikusokkal …

A hazai közéleti viszonyokat jól jellemzi, amikor a producer kitért arra, hogy egyre kevesebbet vacsorázgatnak politikusokkal, végletesen leszűkült ugyanis a kör, amely érdemben hatást tudna gyakorolni a döntésekre:

“Az év közepén mindenesetre kitaláltam azt a mozgásteret, amelyben a jövőben dolgozni szeretnék. Ez a Második Idő Alapítvány. Családi vállalkozás. Szörényi Levente minden művének hordozója és átörökítője. Hetven fölött már mindnyájan ráfordultunk az élet célegyenesére…” /……/ “A klasszikussá vált művekről nem bőrt húznak le, hanem tovább éltetik, hogy a következő nemzedékek is megismerjék. Kikophat ugyanis, ha nem tudjuk lefordítani az új generációk számára.”

Közben soha nem feledkeztek el a kaptafáról

az István, a király továbbra is a zászlóshajó. Minden lehetőséget megragadnak, hogy előadják. Kerek és félkerek évfordulókat, a szerzők születésnapját és így tovább. A mű kapcsán szóba került, hogy Rosta szerint Orbán a Hősök terén Laborcként kezdte, s mivel régóta vezető politikus, azóta óhatatlanul felmutatott koppányi és istváni jellemvonásokat is. Hogy napjainkban kicsoda Orbán, Rosta így válaszolt:

“A Táltos. Ma nincs kétosztatú politika, ezért ez a behelyettesítő játék ma valóban nem működik. A nemzeti együttműködés rendszerét nem István, nem Koppány, hanem a Táltos vezeti. A Nyugat és Kelet közötti választás kényszerét persze bármikor rá lehet húzni a szövegre, mint nálunk ezer éve mindig aktuális kérdést, de rendben, elfogadom: közéleti jelentése az István-történetnek ma kevesebb van.”

rosta_maria
fotó: szinhaz.hu

Alföldi Róbertnek megadatott, ami nagyon keveseknek

hogy az ország legjobb művészgárdájával, színpadról formálhasson véleményt. Teljesen fölösleges ezt még minden más csatornán, interjúkban, cikkekben, politikai megszólalásokkal körberakni:

“Alföldi Róbert ma az egyik legtöbbet foglalkoztatott művész. Az adófizetők az ország szinte minden pontján találkozhatnak vele mind rendezőként, mind pedig színészként. Nem mellesleg mindkettőben rendkívüli. A közös produkcióink színpadáról sem szedte le senki, pedig hatalmas betűkkel ráírtam minden plakátunkra, hogy „rendező: Alföldi Róbert”. Igaz, kaptam is miatta.” /……/ “A színházi szakma túlbuzgó, megfelelni vágyó szereplőitől. Nem baj. Mindenkinek megvan a maga mániája. És a maga keresztje. Az enyémet Alföldi Róbertnek hívják.”

Szóba került a beszélgetésen Rosta kapcsolata magyar politikusokkal, köztük Puch Lászlóval is:

“Harminc éve ismerem Puch Lacit. 1994-ben a Baranya megyei lista 6. helyéről került be a parlamentbe. Azt hittük, a „szavazógép” része lesz. Azután meghatározó gazdasági vezetője lett pártjának. Nem mellesleg neki köszönhetjük, hogy húsz évvel a bemutató után az István, a királyt elvihettük Csíksomlyóra. Közel félmillió néző volt a helyszínen, és több millió, aki a képernyőn követte az előadást.”

Úgy gondolja semmi kivetnivaló nincs abban,

hogy az MSZP volt pénztárnoka eladta a Szabad Földet, éppen Mészáros Lőrincnek. Ezt Rosta nem tartja pálfordulásnak:

“Nagycsaládos ember, aki gondoskodik a gyerekeiről, unokáiról. Mindenki azt teszi pénzzé, amije van. Úgy látom, már nincsenek politikai ambíciói.”

Beszélt arról is, milyen kapcsolatban volt Orbán Viktorral:

” 2002-ben egy elvesztett választás után találkoztunk, szűk körben. Egy mélyen csalódott, de meg nem tört Orbán Viktort láttunk, hallottunk. Nagy meglepetésként ért minket a Fidesz veresége akkor.”

Nincs se nyugdíj, se korhatár ….

Elmondta, az ő szakmájában nincs se nyugdíj, se korhatár. Addig él, amíg dolgozik. Sok terve van…

„Az iskolásoknak tervezett István, a király-vetélkedőt is tető alá akar még hozni. Megemlítette, szóba került, hogy esetleg rajzfilm is készül az István, a királyból, Jankovics Marcell rendezésében.”

/Az interjú teljes szövege a valaszonline.hu oldalon olvasható./

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük