Sorting by

×

Schmidt Mária alapítványa is csatlakozik az államivagyont kimentő “vagyonkezelő” flottához – nem mellesleg Szájert végleg eltörölni

Kedden éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a törvényjavaslatot a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány átalakításáról. A többek között a Terror Háza múzeumot is működtető szervezetet ezzel olyan vagyonkezelő alapítvánnyá alakítják át, mint amilyenekké az egyetemeket is.

Új parkoló az állami vagyonnak?

A törvényjavaslat elfogadása után a következő lépés az új alapítvány állami vagyonhoz való juttatása lesz, az átkerülő vagyonelemek kikerülnek az állam ellenőrzése alól. Schmidt Mária alapítványához tartozik a Terror Háza mellett a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet, a Habsburg Történeti Intézet, a Kommunizmuskutató Intézet és a Kertész Imre Intézet- olvasható a 444 portálon.

 

Schmidt

 

Alakul a párhuzamos állam

Magyari Péter ezt így fogalmazta meg a témáról írt átfogó elemzésében:

“Ezúttal nem is egy új gazdasági elit megteremtése a cél, mint 2010 óta oly sok alkalommal. A Fidesz-barát nagytőkések felszerelésére az EU-s forrásokból sok ezer milliárd forintot költöttek már el az Orbán-kormányok, segítik őket a közbeszerzésekkel, TAO-val. Ezen már túl vagyunk. A mostani cél az állami feladatok kiszervezése, egy párhuzamos állam létrehozása.”

Azt, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány tényleg mennyire közép-európai mentalitású szervezet, és milyen gondosan tanulmányozta a kommunizmus történetét, egyébként bárki megtekintheti a közalapítvány szervezeti felépítését bemutató weboldalon. Itt ugyanis a jelenlegi kuratóriumi tagok mellett – Kapronczay Károly elnök, Schmidt Mária, Lánczi András, Farkas Anikó, Martonyi János – bemutatják a kuratórium korábbi tagjait is, úgyis mint Balás-Piri Lászlót, Granasztói Györgyöt és Tőkéczki Lászlót. A figyelmes újságolvasó már tudja is a poént. Egy volt kuratóriumi tag – aki ráadásul nemrég távozott csak a testületből – valamiért kimaradt az egykori kollégák felsorolásából. Ő Szájer József. – fejeződik be Szily László cikke.

Egyben elkezdődött Szájer József kiradírozása is a múltból?

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány honlapjának tanúsága szerint a kuratórium tagja Szájer József is, aki – vagyonnyilatkozata alapján – ebbéli tisztsége után javadalmazásban részesül. Szájer József közismert okokból lemondott európai parlamenti mandátumáról és azt is bejelentette, hogy kilép a Fideszből. Kérdést küldtünk a Schmidt Mária nevével fémjelezett közalapítványnak – írta még 2020 december 3-án a Népszavaazt tudakolva, hogy kuratóriumi tisztségétől is megvált-e, ha igen, indokolta-e döntését.

Kapcsolódó

Schmidt

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.