Sorting by

×

Ezt a nyarat “kimaszkoljuk”

A csökkenő adatok jót jelentenek, de a kórházban kezeltek száma, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma is csak lassan csökken, és hetek fogak eltelni, mire ezek a számok is mérséklődnek – mondta Galgóczi Ágnes, NNK járványügyi osztályvezetője. Ez a nyár még a maszk viselésének jegyében telik.

A szakember a Mokkában mondta el, hogy a járványgörbe lefeléfordulása lassan elkezdődik, most vagyunk a tetőzésben. A koronavírus koncentrációja a szennyvízben enyhén csökkent, de inkább stagnáló állapotról beszélhetünk.

“A vírus egy egyszerű szervezet, bármikor képes bármilyen változásra, ami olyan mutációt okozhat, ami a fertőzéseknek a súlyosságát vagy a lefolyását befolyásolja, mint ahogy ezt a brit mutációnál láthattuk is. Bármikor kialakulhat egy olyan variáns, amire a szervezet fogékonyabbá válik, és ha kevésbé tartjuk a járványügyi intézkeédseket, akkor fertőzőbb lehet. Bízzunk benne, hogy ez nem következik be. A védőoltás nagyon fontos, hogy egy ilyen negyedik hullám ne alakuljon ki”

– mondta Galgóczi Ágnes. Hozzátette, a maszkviselés még egy ideig velünk lesz, de a járványügyi helyzetnek, az átoltottságnak és az újabb mutációk megjelenésének függvénye ez.

maszk

A maszk felvétele:

1. Mielőtt felvesszük a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.

2. Amennyiben a felvenni kívánt maszk egyszer használatos és az egyik oldala fehér, a másik oldala pedig színes, akkor a színes oldala legyen kifelé.

3. A maszkot illesszük a száj és az orr elé, azaz takarjuk el a szánkat és az orrunkat a maszkkal.

4. Rögzítsük a gumírozással (vagy kötőkkel). Igazítsuk meg, hogy a lehetőségekhez mérten kényelmes legyen.

5. Ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel (ez főként az egyszer használatos maszkoknál fordul elő), azt formázzuk rá az orrunkra (aki szemüveges a szemüveg alá illesztheti).

6. Állunk alá húzzuk le a maszk alsó szélét, ezzel zárt közeget biztosítunk az orr és a száj köré.
Mindezt úgy illesszük és rögzítsük, hogy egészen addig amíg le nem kell venni, ne kelljen megérinteni a maszkot.

Maszk levétele

1. Semmiképpen ne érintsük meg a  külső felületét, mert potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenünk.

2. Mielőtt levennénk a, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.

3. Hátulról érintsük me a rögzítőpántnál és úgy emeljük le arcunkról.

4. Ha egyszer használatos, azonnal dobjuk a szemetesbe. Ha textil, akkor a kezelése kicsit komplikáltabb, hiszen ki kell mosni, vasalni, hogy a vírusok elpusztuljanak. A textil maszkot egy olyan helyre kell tennünk levétel után, ahol azonnal el tudjuk kezdeni a mosást, ezt a helyet is fertőzöttnek kell tekintenünk a mosás befejezéséig.

5. A maszk levételét követően azonnal tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel. ( harmanninfó.hu)

Kapcsolódó

maszk

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.