Hoppá! Az arcmaszk viselés másodlagos jótékony hatása - Városi Kurír

Sorting by

×

Hoppá! Az arcmaszk viselés másodlagos jótékony hatása

Az arcmaszkok egyre több és több fontos és izgalmas tulajdonságára derül fény. Ezeknek az eszközöknek a viselése a távol-keleten sok évtizedes múltra tekintenek vissza, a világ többi részén viszont csak az elmúlt esztendőben hódította meg az emberiséget. Ami Ázsiában sokfelé a mindennapok szokásos kelléke, az nálunk még ma is ellenérzéseket ébreszt. Pedig ez az apró textildarab a legújabb kutatások szerint sokkal többet “tud”, mint eddig bárki is gondolta. 

Hirdetés

Hidegből melegbe

A légzőszervi megbetegedések szezonalitása – többek között – az alacsony kültéri abszolút páratartalomhoz és az alacsony beltéri relatív páratartalomhoz kapcsolódik, amelyek fokozzák a víz párolgását a légutak nyálkahártyáján át. Bebizonyították, hogy a normális légzés hűtési-melegedési ciklust eredményez a maszkok belsejében, amelyben a túltelített levegőt a maszk-szálak elnyelik a lejárat során, majd párologtatják a száraz környezeti levegő belégzése során. Jelentős hőkapacitású kétrétegű pamutmaszkok esetében a belélegzett levegő hőmérséklete a szobahőmérséklet fölé emelkedik, és a relatív páratartalom tényleges növekedése meghaladhatja a 100% -ot.

Ekkor következik be az arcmaszk jótékony hatása: a légutak nem száradnak ki, így könnyeben ejtik csapdába a fertőzés okozóit, ezeket a gyomorba szállítják, ahol a gyomorsav végez velük.

 

arcmaszk

Kulcsszó: páratartalom!

Az arcmaszk mögött és hatására képződő emelkedett páratartalom elősegíti tehát a kórokozók eltávolítását a tüdőből, a felső légúti fertőzés előtt és után is. A hatékony maszkhasználat csökkentheti az alsó légúti fertőzést, enyhítve ezzel a betegség súlyosságát. Ez a kutatási eredmény azt sugallja, hogy

a maszkok viselése még a felső légúti fertőzés bekövetkezése után is előnyös lehet, kiegészítve azok hagyományos funkcióját, hogy korlátozzák a betegségek terjedését.

Ezt a lehetséges terápiás alkalmazást természetesen még tovább kell tanulmányozni mielőtt a végső következtetést levonjuk, ám már az is forradalmi újdonság ami eddig kiderült a kérdésről.

Kapcsolódó

 

arcmaszk

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.