Sorting by

×

SERE: Éld túl, kerüld el, állj ellen, menekülj meg!

SERE: Survival, Evasion, Resistance, Extraction, avagy, túlélés, elkerülés, ellenállás és kiemelés. Erre tanítja meg a katonákat a SERE-képzés, amelyet első ízben tavaly év végén indítottak el, akkor az MH Sportszázad tagjai hajtották végre a fizikai és mentális jelenlétet egyaránt megkövetelő foglalkozássorozatot.

Újabb SERE képzést tartott az MH Altiszti Akadémia a csobánkai lő- és gyakorlótéren

A tavaly év végén meghonosított program arra készíti fel a katonákat, hogy akár magukra maradva is képesek legyenek túlélni, elrejtőzni, míg ki nem mentik őket szorult helyzetükből.

A SERE tulajdonképpen mindig azonos esetekre alapoz: a katona valamilyen körülmények között, de elszakadt, elszigetelődött a csapatától, egyedül, önállóan kell túlélnie a vadonban, el kell kerülnie az ellenséges erőket, szükség esetén ellen kell tudnia állni, magyarán harcképességét meg kell őriznie, és rejtett mozgást alkalmazva el kell jutnia a kimentés helyszínére.

SERE
Fotó: HMZrinyi.hu

Az ismeretek tárháza itt még korántsem ér véget, hiszen nem csak kivárni, de fogadni is tudni kell a harci kimentésben részt vevő egységeket, ehhez pedig a katonáknak ismerniük kell a NATO sztenderdeknek megfelelő személyzetmentési eljárásokat.

A programnak három szintje van, az „A” (Alpha) besorolás mára már az alapkiképzés részét képezi, a „C” (Charlie) szint az, amit a mélységi felderítőknek és különleges műveleti katonáknak, illetve a légierő hajózóinak kell elvégezniük.

A köztes „B” kategóriát teljesítették a csobánkai lő- és gyakorlótéren

A gyakorlati feladatokkal tarkított szint nem kevesebbet vár el a katonáktól, minthogy képesek legyenek az ellenséges területen történő rejtett mozgásra, ismerjék a különböző mentési eljárásokat, megismerjék az esetleges fogságban való helyes tevékenységet.

SERE
Fotó: HMZrinyi.hu

Jelenleg épp az ENSZ libanoni békefenntartó missziójába (UNIFIL) készülő katonák tíz napos „B”, azaz Bravo szintű felkészítése folyik Csobánkán, amelyet az MH Altiszti Akadémia alárendeltségébe tartozó Speciális Kiképző és Kiképzést Koordináló Részleg, valamint a Speciális Felkészítő Részleg vezet a felkészülők számára.

Forrás: honvedelem.hu

Novák Katalin gyorstalpalón pár óra alatt kitanulta Magyarország fegyveres védelmi tervét

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.