Sorra kirúgjak a nagyköveteket – Zelenszkij lefejezte szinte a teljes ukrán külügyi vonalat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul több nagykövetet, köztük a magyarországit is,  is elmozdított a helyéről. Indoklás nincs.

Megy a magyar kormánnyal feszült viszonyba került magyaroroszági ukrán nagykövet is

Elnöki rendelettel mentette fel Volodimir Zelenszkij Ukrajna budapesti nagykövetét, Ljubov Nepopot. Az ukrán elnök több nagykövetet is eltávolított a helyéről, közte a Németországba kirendelt vezető diplomatát. Andrij Melnyik távozását már több napja pedzegette a német sajtó, miután a nagykövet a németek számára sértő kijelentéseket tett az elmúlt időszakban. A hírről beszámoló Izvesztyija felidézi, hogy májusban például „sértett májas kolbásznak” nevezte Olaf Scholz német kancellárt, amiért az nem volt hajlandó Kijevbe utazni.

Indok nincs

Zelenszkij ugyanakkor eltávolította posztjáról az Indiába, a Csehországba és a Norvégiába kirendelt ukrán nagykövetet is. Egyik felmentést sem indokolták, és az sem derült ki, kapnak-e újabb megbízatást a diplomaták.

A 2016 óta budapesti nagykövet Ljubov Nepop a háború kitörése óta élesen bírálta a magyar kormányt: egy eseményen sírva úgy fogalmazott, „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” (felidézve a kormány által emlegetett, a kimaradást legitimálni próbáló szlogent), és azt is a kormány szemére vetette, hogy „nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint emberek élete”. Bírálta Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját is, aki az orosz művészek nagyságáról beszélt.

A kormánypárti sajtóban ellene irányuló támadásokra a nagykövet a hvg360-on megjelent írásában reagált.

Írta meg a hvg.

Előzmény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük