Megbukhat a jobboldali kormány a korrupció miatt – Spanyolországban

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a szocialista párt vezére, Pedro Sanchez a kormány ellen a nagy korrupciós botrány miatt. A szocialisták a második legerősebb parlamenti frakciót alkotják, de többséget csak úgy szerezhetnek, ha a katalán és a baszk nacionalisták is támogatják őket. A Ciudadanos liberális párt ugyanis jelezte: nem akarja megbuktatni Mario Rajoy kormányát, bár természetesen elítéli a korrupciót. Mi történt? Mi az a nagy korrupciós botrány, mely kormányválságot okozott Spanyolországban?

Luis, légy erős! – ez az SMS érkezett a Néppárt ex-kincstárnokához a miniszterelnöktől. Mariano Rajoy spanyol kormányfő nem hiába aggódott: 33 éves börtönbüntetésre és 44 millió eurós pénzbüntetésre ítélte a bíróság a Néppárt egykori kincstárnokát. Magát a kormányfőt is meghallgatta a bíróság a fekete kassza ügyében: Mariano Rajoy mindent tagadott. A kormányfő kijelentéseit, mint valószerűtlen állításokat elvetette a bíróság a nagy korrupciós perben, mely földindulást hozhat Spanyolország amúgy is mozgalmas politikai életében. Eddig Mariano Rajoy miniszterelnök legfőbb gondja Katalónia volt, ahol a függetlenség hívei mind nyíltabban szállnak szembe a központi kormánnyal. Most viszont itt a nagy korrupciós botrány, amely a párt egész pénzügyi rendszerét érinti. A miniszterelnök persze sietett kijelenteni, hogy csak egyes esetekről van szó, de miután Madridban történt a korrupciós esetek jórésze, nemigen hihető, hogy ne a pártvezetés tudtával és jóváhagyásával intézte volna Luis Barcenas ex- kincstárnok és csapata a pénzügyeket. Miről is van szó?

Egy befolyásos üzletember támogatásával a kincstárnok olyan fekete kasszákat hozott létre, amelyekbe a vállalkozók pénzt tehettek be, ha cserébe a kormánypártból apró szívességet vártak. Francisco Correa, a korrupt üzletember, az egész szervezet agya, 52 éves börtönbüntetést kapott. Nem kis pénzekről lehetett szó: Valencia kormányzója, aki miniszter is volt még az Aznar kormány idején, 10 millió eurót hozott haza egy adóparadicsomból! Persze Rajoy miniszterelnök sietve közölte: mindez elődje idején történt! De hát az is néppárti kormány volt! Ami még kínosabb: kiderült, hogy a Néppárt “kettős könyvelést ” vezetett, vagyis szisztematikusan meghamisította saját pénzügyi beszámolóit! Emiatt újabb nagy per várható Spanyolországban, ahol amúgy is inog a talaj Mariano Rajoy kormányfő alatt.

A párizsi Le Monde arról számolt be, hogy a kormányt eddig támogató liberális Ciudadanos mozgalom vezetői elhatárolták magukat a korrupciós botrányba nyakig belekeveredett néppárti miniszterelnöktől, de nem akarják megbuktatni őt. Az ellenzéki Podemos, amely az ország harmadik legnagyobb pártja, viszont sietett felajánlani az együttműködést a szocialista párttal. Mind a Ciudadanos, mind pedig a Podemos új párt, vagyis nem lehet érintve nagyszabású korrupciós ügyekben. Habár a Podemos élén álló házaspárt épp mostanában érte bírálat, mert kissé túlságosan drága villába költöztek Madrid határán. Közölték, hogy ikreket várnak, és ezért kell a tágas luxusvilla, amely több, mint 600 ezer euróba kerül! De tisztában vannak vele, hogy politikailag milyen csúszós talajon mozognak. Felszólították a Podemos aktivistáit: szavazzanak arról, hogy ezután is bíznak-e bennük, mint a kisemberek képviselőiben?!

Brüsszelben aggodalommal figyelik, hogy gyengülőben Mariano Rajoy kormánya, amelynek a presztízsét már alaposan megtépázta a katalán válság. Spanyolország az eurozóna negyedik legerősebb gazdasága, és a kormányzat európai elkötelezettsége eddig vitán felül állt. Az új pártok: a Ciudadanos és a Podemos távolról sem annyira euroszkeptikusak, mint az új olasz kormány két pártja, de velük az együttműködés egyáltalán nem lenne olyan problémamentes, mint Mariano Rajoy kormányával.

Macron francia elnök tervezett eurozóna reformja szempontjából távolról sem mindegy a spanyol álláspont. Június végén a csúcstalálkozón terjesztik elő a tervek szerint a közös francia-német javaslatot az eurozóna reformjáról. Kérdés, hogy kitart-e addig Mariano Rajoy kormánya, amelyet alapjaiban megrázott a nagy korrupciós botrány. Ráadásul ez csak az első felvonás volt, a korrupciós vizsgálat folytatása következik: a második menetben végképp padlóra kerülhet Spanyolország jobboldali kormánya.

Lengyel Miklós

Globoport

Kapcsolódó:

Madrid nem engedi kinevezni az új katalán kormányt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük