A CDU kiüti a Fideszt?

Túltolta a regnáló magyar kormány és a német konzervatívok megelégelték a hepciáskodást. Két feltételt szabtak, ha Orbán nem teljesíti, a Fidesz repül az Európai Néppártból, méghozzá a CDU segítségével.

A faltörő kos lejátszott

A hvg.hu információja szerint a CDU feltételekhez köti annak lehetőségét, hogy támogatja-e a Fidesz maradását az Európai Néppártban. A Benelux államok jobboldali pártjai, valamint a lengyel Polgári Platform képviselői érvelnek a Fidesz kizárása mellett, a döntés pedig Angela Merkel pártján múlik.

Tagesspiegel vasárnapi információi szerint két feltételt javasol Andreas Nick – a magyarországi megbízott – a CDU vezetésének. A magyar kormány

  • 1. tegyen meg mindent, hogy a CEU Budapesten maradhasson, így írják alá a már letárgyalt államközi szerződést New Yorkkal,
  • 2. és várják be a Stop Soros-törvénnyel a Velencei Bizottság állásfoglalását, és hajoljanak meg annak változtatási kérései előtt.

Nick vezeti az Európa Tanács Közgyűlésében a német delegációt, aki tisztában van a Magyarországon kialakult helyzettel, tudja, hol akadt el a CEU ügye.

Ebben a kérdésben engedni látszik az Orbán-kormány, hiszen egyelőre időt húz, kivár.

Gulyás-fricska: a Fidesz sikere nem függ az Európai Néppárttól

Az egyértelmű válasz nem Fidesz-stratégia

A Stop Soros kérdésében a Velencei Bizottságnak való megfelelést kérik, ami azt jelzi, hogy a CDU türelme bár a végéhez ért, nem a szakításnak akarnak ürügyet kreálni, hanem vállalható kompromisszumokat akarnak a magyar jogállamiság védelmében.

Human Rights Watch kampány

A figyelemfelkeltéssel azt akarják elérni, hogy a néppárt zárja ki sorai közül a Fideszt. A magyar kormánypárt ezt könnyen letudta Soros György támadásával, de a jelek szerint erősebb a HRW lobbiereje, mint Budapestről gondolnák. Ahogy a szervezet német igazgatója a hvg.hu kérdésére elmondta:

tudatosan célozták meg a CDU-t, és elérkezettnek látják a pillanatot, hogy Orbán Viktorral szemben döntésre vigyék a demokraták ügyét.

Kampány indult a Fidesz kizárására az Európai Néppártból

Üzent az Európai Néppárt: Ha Orbán nem tiszteli az értékeinket, nincs helye köztünk

Orbánt lehagyták az Európai Néppárt csoportképéről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük