Orbánt lehagyták az Európai Néppárt csoportképéről

Orbán Viktor részt vett Szófiában az Európai Néppárt (EPP) szerdai tanácskozásán, de – bizonyára nem véletlenül – lemaradt a csoportképről, amely a tanácskozáson részt vevő vezetőkről készült. A képet az EPP Instagaramján tettek közzé.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tájékoztatása szerint persze minden a legnagyobb rendben volt, Orbán Viktor kétoldalú megbeszéléseken egyeztetett a testvérpártok vezetőivel európai kérdésekről. Az MTI képeket is közölt az eseményről, de természetesen nem a csoportképet.

Erősödnek a hangok a pártszövetségen belül is, hogy ki kellene zárni a Fideszt

Orbán (azaz a Fidesz és Magyarország) és az Európai Néppárt kapcsolata azonban korántsem olyan felhőtlen, mint amilyennek Havasi próbálja beállítani. Egyre erősödnek a hangok már a pártszövetségen belül is, hogy ki kellene zárni a Fideszt, mert szinte semmiben nem felel meg a Néppárt alapvető értékeinek. Nemrég Brüsszelbe rendelték (ami szinte példátlan lépés, eddig gyakorlatilag csak vele fordult elő), hogy elbeszélgessenek vele.

Havasi Bertalan szerint a miniszterelnök csak Manfred Weber EPP-frakcióvezető budapesti látogatását viszonozta, a megbeszélésen pedig általános kérdésekről volt szó, valamint arról, hogyan vesz részt a Fidesz az EPP választási kampányában. Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber azonban valójában azt akarták megtudni a magyar kormányfőtől, hogy folytatni kívánja-e Magyarország átalakítását illiberális demokráciává.

„Vannak korlátok, amelyeket neki (Orbán Viktornak – a szerk.) is tiszteletben kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára” – mondta a találkozó előtt Manfred Weber. Utána pedig hosszú interjúban beszélt Magyarországról, amiben többek között elmondta: „Ha nem tartja tiszteletben az alapvető értékeket, akkor nem lehet tagja az Európai Néppárt családjának. Világosan beszélünk. Ha betartod a szabályokat, részt vehetsz ebben. Ha nem tartod be, nem vehetsz részt, és kész.”

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor Emmanuel Macron francia államfővel is tárgyalt Szófiában

Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytatott az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt Szófiában – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel az MTI-t

A tárgyaláson áttekintették az európai politika legfontosabb aktualitásait, és megállapodtak abban, hogy a jövőben is folytatják és intenzívebbé teszik a kétoldalú párbeszédet – mondta a sajtófőnök.

(Forrás: 168 Óra, MTI)

Kapcsolódó:

Üzent az Európai Néppárt: Ha Orbán nem tiszteli az értékeinket, nincs helye köztünk

Politico: Magyarország veszélyt jelent az egész unióra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük