Titkolják Orbán külföldi utazásainak adatait

A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem árulta el a Népszava közérdekű adatigénylésére, hogy hol, mennyiért volt hivatalos úton külföldön Orbán Viktor kormányfő 2017-ben. A lap kérdéseit mindkét tárca azzal utasította el, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik. Arra viszont már nem tértek ki, hogy akkor mégis kihez tartoznak ezek az adatok.

Megkereste a lap a Terrorelhárítási Központot (TEK) is, hátha a miniszterelnök biztonságának garantálása miatt ők az illetékesek. Hivatalos válaszukban azt közölték, hogy megkeresésüket a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához, „a közérdekű adatigénylésében érintett valamennyi adat adatkezelőjéhez” továbbították. A csaknem három hónapja érkezett TEK-es válasznak azonban nem lett következménye, a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem a lapnak, sem a terrorelhárítóknak nem adta ki az adatokat.

Két minisztérium is titkolódzott

A Varga Mihály vezette, tavaly még létező Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), és a Földművelésügyi Minisztériumtól nem kaptak választ, de a többi tárca elküldte a külföldi hivatalos utak 2017-re vonatkozó adatait.

A legtöbbet más országban tartózkodó miniszterek sorrendjét értelemszerűen Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter vezeti, aki az év felét külföldön töltötte, ez pedig összesen 73 millió forintba került. A legkevesebbet a Belügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodánál mentek külföldre, a két tárcánál ugyanis tavaly mindössze 4 millió forintot költöttek erre.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Orbán beveszi Bécset! – demonstratíve vonat másodosztályán utazik megvédeni Bécset

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük