Gulyás-fricska: a Fidesz sikere nem függ az Európai Néppárttól

Gulyás Gergely a Konrad Adenauer Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium hétfői budapesti kerekasztal-beszélgetésén azt mondta, a Fidesz sikere nem függ az Európai Néppárttól, de nyitott a néppárt kampányának segítésére.

Mit a Fidesznek a Néppárt!

Feltehetően valóban beszólt az Európai Néppárt képviselője Orbánnak, így – itthon legalábbis – kimutatja a foga fehérjét.

Terítéken a néppárti aggályok – Orbánt Brüsszelbe rendelték

Gulyás Gergely miniszterjelölt úgy vélekedett, hogy Európát „a tolerancia hiányából adódó válság” jellemzi, azaz a vezetők nem képesek más vélemények létét elfogadni és megérteni.

Nem véletlen, hogy az európai jog tagállami hatáskörben hagyott bizonyos kérdéseket, most azonban – például a migrációnál vagy a családpolitikában – elvitatják ezeket a jogokat

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője közölte, az intézet előrejelzése szerint a választások után a néppárt mandátumainak száma jelentősen zsugorodhat, de a Fidesz-KDNP megtartja képviselőinek számát, így nőhet a magyar pártok jelentősége az Európai Parlamentben. 

Üzent az Európai Néppárt: Ha Orbán nem tiszteli az értékeinket, nincs helye köztünk

Werner J. Patzelt, a drezdai műszaki egyetem politológus professzora szerint

Összeurópai szempontból nagy a bizonytalanság, és nem lehet megjósolni az eredményt

Joachim Klose, a Konrad Adenauer Alapítvány szászországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy az Európai Unió tagországainak kölcsönösen szükségük van egymásra, együtt kell cselekedniük, és közösen kell alakítaniuk Európát, a kereszténydemokrata pártoknak pedig különösen nagy a felelősségük ebben a munkában.

Szegény Angela Merkel

Gulyás Gergely a német belpolitikai helyzetről úgy vélekedett, hogy az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) az utóbbi időben sok mindent feladott a hagyományos keresztyén-konzervatív politikából, balról vett át elemeket, ezzel pedig szavazókat vesztett.

a német politika bizonyos értelemben eltávolodott a polgáraitól a politikai korrektség miatt. Ezt a németek elfogadták mindaddig, amíg kiemelkedőek voltak a gazdasági sikerek. A migráció megjelenésével azonban már a mindennapjaikról, a biztonságukról, a jóllétükről volt szó, így már nem fogadták el a korábbi politikát

Gulyás Gergely a német-magyar kapcsolatokról azt mondta, Magyarország kiemelt gazdasági partnere Németország, ezen a területen kiváló a kapcsolat, a politikai kapcsolat pedig szoros, és a kritikák ellenére is jónak mondható. Joachim Klose kiemelte, hogy „keletnémet szempontból” mindig is jók voltak a kapcsolatokat a két ország között, mert a keletnémetek jobban megértik a kelet-európaiakat.

(forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük